 |
T.C.
YARGITAY
12. Hukuk Dairesi
E: 1988/8729
K: 1989/4069
T: 23.03.1989
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Mercii kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı vekili tarafından istenmesi üzerine, bu işle ilgili dosya mahallinden daireye 1.8.1988 tarihinde gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü :
KARAR : 3494 sayılı Kanunla İİK.nun 150/1. maddesi olarak ilave edilen yasa hükmü yine anılan Kanunun geçici maddesinin (o) bendi hükmü uyarınca 2.5.1985 tarihinden sonra açılmış takiplere uygulanır.
Olayda, ipoteğin para çevrilmesi yoluyla 8.12.1986'da takip açılmıştır. Öyleyse 150/1. maddesinin nazara alınmasında yasal zorunluluk vardır. Akit tablosu teminat ipoteği biçiminde düzenlenmiş bulunmasına rağmen alacaklı banka cari hesabın kesilmesine ve muaccel kılınmasına dair hesap özetini noter marifetiyle borçluya tebliğ etmiştir. Bu belgenin tasdikli örneği icra dosyasına ibraz edilmiştir. Borçlu telgraf yazısıyla itirazda bulunmuş ise de 150/1. madde hükmün bu itirazı şekle bağlamış ve noter aracılığıyla 8 gün içinde itiraz edilmesini şart koşmuş olması nedeniyle geçersiz kalmıştır.
Olayda, merciin anılan yasa hükümlerini ihmal ederek yazılı şekilde karar vermesi isabetsizdir.
SONUÇ : Alacaklı banka vekilinin temyiz itirazı yerinde görülmekle merciikararının yukarıda yazılı nedenle İİK.nun 366. ve HUMK. nun 428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, 23.3.1989 gününde oybirliğiyle karar verildi.