 |
T.C.
YARGITAY
11. Hukuk Dairesi
E : 2002/8602
K : 2003/1172
T : 17.02.2003
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- MAZERETLİ TARAFA DURUŞMA GÜNÜNÜN BİLDİRİLME ZORUNLULUĞU
- DURUŞMA GÜNÜNÜN MAHKEME KALEMİNDEN ÖĞRENİLMESİ
1086 s. HUMK/415
Taraflar arasında görülen davada İzmir Asliye 1.Ticaret Mahkemesi'nde verilen 12.06.2002 tarih ve 1998/2167-2001/1093 sayılı kararın Yargıtay'ca incelenmesi davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi Salih Çelik tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
Davacı vekilleri davalı kooperatifin üyesi müvekkilinden, iki adet bononun bedeli olan 1.550.000.000.-TL.nın, haksız ve dayanaksız olarak tahsil edildiğini ileri sürerek, müvekkillerinin borçlu olmadığının tesbitini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili, davanın reddini istemiştir.
Mahkemece, dosyanın işlemden kaldırıldığı tarihten itibaren yasal sürede yenilenmediği gerekçesiyle, davanın açılmamış sayılmasına karar verilmiştir.
Kararı, davacı vekili temyiz etmiştir.
Yargılamanın 28.03.2001 tarihli oturumuna sadece davalı vekili gelmiş, davacı vekili mazeretini dilekçe ile bildirmiş, mahkemece mazeret kabul edilmiş, ancak yeni duruşma günü davacı vekiline bildirilmemiş, duruşmanın bırakıldığı 18.07.2001 tarihli yeni oturuma davacı vekili gelmemiş, mazeret göndermemiş, gelen davalı vekili duruşmayı takip etmeyeceğini bildirmiş, mahkemece de dosya işlemden kaldırılmış, üzerinden üç ay geçtiği ve yenilenmediği için davanın açılmamış sayılmasına karar verilmiştir.
Oysa, bir tarafın mazereti kabul edildiği taktirde, masraf verilmiş ise onunla, verilmemiş ise duruşmaya gelen ve davayı takip etmek isteyen diğer taraftan alınarak, bu taraf da vermezse HUMK.nun 415 nci madde hükmüne göre suçüstü ödeneğinden karşılanarak, mazeretli sayılan tarafa yeni duruşma günü bildirilmelidir. Çünkü, işin mahiyetine ve mahkemenin türüne göre bir yargısal işlem ancak ya tefhim veya tebliğ ile geçerlik kazanır. HUMK.nda ma/eret üzerine gelmeyen tarafın duruşma gününü mahkeme kaleminden öğrenmesi konusunda bir hüküm yoktur. Hatta, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, 05.04.1955 tarih ve 1591-1690 sayılı kararında, mazeret dilekçesinde, duruşma gününün kalemden öğrenileceğinin beyan edilmesinin dahi, bu usuli muamelenin ihmalini gerektirmeyeceği belirtilmiştir. O halde, mazeretli olduğu kabul edildikten sonra, duruşma günü kendisine bildirilmeyen tarafın yokluğunda karar verilemez.
O halde, davacı vekilinin bu yönlere ilişen temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün bozulması gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenle, davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün davacı yararına BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin harcın isteği halinde temyiz edene iadesine, 17.02.2003 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.