 |
T.C.
YARGITAY
11. Hukuk Dairesi
E : 2001/2694
K : 2001/4813
T : 28.05.2001
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
Taraflar arasında görülen davada Ankara Asliye 4.Ticaret Mahkemesi'nce verilen 22.11.2000 tarih ve 2000/177 - 2000/682 sayılı kararın Yargıtay'ca incelenmesi davacı vekili tarafından istenmiş v ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi Gürkan Gençkaya tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
Davacı vekili, davalının teknesini müvekkili şirkete ait yat limanına bağladığını, sözleşme gereğince ödenmesi gereken miktarın tahsili amacıyla yapılan icra takibine haksız olarak itiraz edildiğini ileri sürerek, itirazın iptaline karar verilmesini talep ve dava vermemiştir.
Mahkemece, iddia, savunma ve dosyadaki belgelere göre, taraflar arasında 12.10.1999-30.01.2000 tarihlerim kapsayan bir sözleşme bulunmadığı, davacının başka delili bulunmadığı gerekçesiyle, davanın reddine karar verilmiştir.
Kararı, davacı vekili temyiz etmiştir.
Dava yat bağlama ücretinin tahsili istemine ilişkindir.
Davacı vekili, davalı şirket aleyhine yaptığı icra takibi ile 12.10.1999-31.01.2000 tarihleri . arasında oluşan yat bağlama ücretini talep etmiştir. Her nekadar davacı şirket bu dönemlere ilişkin yat bağlama sözleşmesi ibraz edememiş ise de, taraflar arasında önceki döneme ait yat bağlama sözleşmesi dosya arasında bulunmakta olup, bu sözleşmenin genel kuralları uyarınca, sözleşme süresinin sona ermesi halinde yeni sözleşme yapılması gerektiği, aksi taktirde indirimsiz günlük ücretlere göre uygulama yapılacağı açıklanmış bulunmaktadır. Bu durumda davalı şirketin anılan sözleşmenin süresinin bitiminden sonra yat limanında kalmaya devam edebileceği ancak bu taktirde indirimsiz günlük ücretten ödeme yapmak durumunda kalacağı açıktır. Bu itibarla, davacı şirketin bu davada ispat etmesi gereken husus, davalı şirkete ait yatın iddia edilen tarihlerde yat limanında kalıp kalmadığıdır. O, halde mahkemece davacı şirket vekiline bu husustaki delillerini ibraz etmek üzere imkan tanınmak ve hasıl olacak sonuca göre karar verilmesi gerekirken yazılı olduğu şekilde eksik incelemeye dayalı olarak karar verilmesi doğru görülmemiştir.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin harcın isteği halinde temyiz edene iadesine, 28.05.2001 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.