Hukuki.NET

T.C.
YARGITAY
11. Hukuk Dairesi
E: 2000/4245
K: 2000/5499
T: 16.05.2000

Yargıtay içtihatları bölümü

Yargıtay Kararı

 


 
 
Taraflar arasındaki davanın İstanbul 5.Asliye Ticaret Mahkemesince görülerek verilen 17.11.1999 tarih ve 1997/457-1239 sayılı kararın Yargıtay'ca incelenmesi davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dava dosyası için Tetkik Hakimi Ali Orhan tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
Davacı vekili, müvekkilinin davalı şirkete 24.7.1996 tarihli poliçe ile hayat sigortası yaptırdığını, rahatsızlanması üzerine sigorta şirketinin anlaşmalı olduğu Alman Hastahanesi'nde yapılan tetkiklerde kalbe pil takılması gerektiği teşhisi konulduğunu ve tüm masraflar müvekkilce ödenerek gerekli tedavinin yapılıp kalp pili takıldığını, davalı şirketçe poliçe teminatı dahilinde olan masrafların ödenmediğini ileri sürerek, 1.013.230.056 liranın dava tarihinden itibaren reeskont faizi ile birlikte davalıdan tahsiline karar verilmesini
istemiştir.
Davalı vekili, davacının poliçe tanzimi sırasında herhangi bir ameliyat geçirmediğini ve ciddi bir rahatsızlığı bulunmadığını bildirmesine rağmen, troid bezi ameliyatı geçirdiğinin saptandığını ayrıca müşahade sırasında 1-2 yıldır baş dönmesi ve çarpıntı şikayeti olduğunu beyan ettiğini yine ayrıca kalp pili takıldıktan sonra müvekkili ile yaptığı görüşmelerde rahim ameliyatı menüsküs ameliyatı olduğunu, beyan ettiğini, sigortalının bu yanlış beyanları nedeniyle poliçe haklarını kaybettiğini ileri sürerek davanın reddini istemiştir.
Mahkemece; toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna göre,davacının poliçe tanzimi sırasında daha öncede, geçirdiği menüsküs lenf bezi ve rahim ameliyatlarını ve 2 yıldır devam eden çarpıntı ve baş dönmesi şikayetlerini gizlediği ve tam sağlıklı olduğunu, beyan ettiği, buna göre tahakkuk eden primide defaten ödediği, aradan 3,5 ay geçtikten onra da kalp pili takdırdığı, davacının sigorta şirketini yanıltarak tedavi masraflarını şirkete ödetmek istediği gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
Kararı, davacı vekili temyiz etmiştir.
Dava, hayat sigorta poliçesine dayanılarak açılmış tedavi giderlerinin tazmini istemine ilişkindir.
Davacının poliçe düzenlendiği sırada bir kısım ameliyatlarını gizlediği gerekçesiyle tazminat talep hakkını yitirdiği savunulmuş ve mahkemece da savunmaya itibar edilerek dava reddedilmiştir.
Taraflar arasında düzenlenen hayat sigorta, poliçesi ve ekli genel koşulların 5.maddesinde,
sözleşmenin yapıldığı sırada sigorta ettirenin beyan yükümlülüğü düzenlenmiştir. Anılan maddenin (a) bendinde kasten beyan yükümlülüğünün yerine getirilmemesi durumunda davalı sigorta şirketine sözleşmeden cayma hakkı ve riziko gerçekleşmiş ise tazminat ödememe hakkı tanınmış, (b) bendinde ise, beyan yükümlülüğünün yerine getirilmemesinde kasıt yoksa ve riziko gerçekleşmiş ise aynı maddenin (d) bendinde sayılan durumlarda, sigorta şirketinin başlangıçta tahakkuk ettirilen prim ile tahakkuk ettirilmesi gereken prim oranı dairesinde tazminattan indirim yapılacağı kabul edilmiştir. Dosya kapsamına göre, rizikonun gerçekleştiği tarih ve sonrasında yukarıda anılan nedenler, yada TTK. 1290.maddesi gereğince poliçenin feshedildiğine ilişkin beyan yada delil yoktur. O halde davanın, poliçe genel koşulları 4/b-d maddelerindeki hükümlere göre çözümlenmesi gerekmektedir. Bu çözüm yolu ise, bilirkişi kurulunda ayrık rapor düzenleyen Oktay Karaaslan'ın raporunda belirtilmiş olmasına rağmen, mahkemece gerek ilk rapordaki çoğunluk raporu ve gerekse ek rapordaki çoğunluk görüşü de benimsenmemiştir. Daha açık anlatımla mahkemece, ne davacının tümüyle lehine olan ayrık rapora nede, çoğunluk raporuna itibar edilmemiştir.
Tamamıyla somut olayda uygulama yeri bulunmayan beyan yükümlülüğünün kasden yerine getirilmediği gerekçesiyle dava reddedilmiştir. Mahkemenin kararı yukarıda açıklanan hukuki durum karşısında doğru görülmemiştir. Ancak, davacı temyiz isteminde, çoğunluk görüşünü içeren bilirkişi raporundaki esaslara göre, davanın kısmen kabulü gerektiğini belirtmiş olması karşısında bu beyan davacı taraf açısından bağlayıcıdır. Tüm bu açıklamalar karşısında, mahkemece yapılacak iş; yasal değerlendirme ve poliçe genel koşullarına uygun görülen Oktay Karaaslan'a ait ayrık bilirkişi raporundaki belirlemeler ve davacı vekilinin
temyiz istemindeki kısmı kabulü de gözönünde tutularak, davalının isteyebileceği sürprim belirlenip istenen tazminat miktarından indirilmesi ve bulunan miktar 405.292.020 lirayı aştığı takdirde bu miktarı ile bağlı kalmak kaydıyla sonucuna göre karar vermek gerekir iken, somut olaya uygun düşmeyen oyçokluğu ile alınmış kararın eksik inceleme nedeniyle bozulması gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, davacı vekilinin temyiz itirazının kabulü ile kararın davacı yararına BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin harcın isteği halinde temyiz edene iadesine, 16.5.2000 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
 
 
İçtihat:
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • [Sorumluluk hukuku] Dijital Sağlık ve Yasal Düzenlemeler: Bitkisel Ürünlerin Online Satışı 
  • 01.05.2025 13:12
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03
  • [Babalık davaları] Evlat edinilen çocukların eski baba adı değişimi hk. 
  • 27.04.2025 11:06


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • YARGITAY KARARLARI :
    İçtihat Arama motoru anasayfa   2007   2006   2005   2004   2003    2002    2001    2000   1999    1998    1997    1996   1995   1994   1993    1992    1991    1990    1989    1988    1987    1986    1985    1984    1983    1982    1981    1980    1979    1978    1977    1976    1975    1974    1973    1927-1972

    Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük +

    İçtihat Arşivi  Eski içtihat dizini