Hukuki.NET

T.C.
YARGITAY
11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2000/288
Karar No: 2000/4194

Yargıtay içtihatları bölümü

Yargıtay Kararı

 


 
Taraflar arasındaki davanın Ankara 8.Asliye Ticaret Mahkemesince görülerek verilen 16.7.1999 tarih ve 1998/740-1999/360 sayılıkararın Yargıtay'ca incelenmesi davalı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dava dosyası için Tetkik Hakimi Hüseyin Ulus tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup,
incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü.
Davacı vekili, davalı şirkete zorunlu mali mesuliyet sigortası ve ihtiyari mesuliyet sigortası ile sigortalı aracın, müvekkilinin eşinin sürücülüğünde karıştığı trafik kazasında müvekkilinin eşinin hayatını kaybettiğini, ancak sigortaca ödeme yapılmadığını ileri sürerek, toplam 2.000.000.000 TL.sının faiziyle davalıdan tahsilini talep dava etmiştir.
Davalı vekili, müvekkiline sigortalı araç sürücüsü kusursuz olduğu için, işletenin sorumluluğunu teminat altına alan müvekkilinden talepte bulunulamayacağını savunarak davanın reddini istemiştir.
Mahkemece, toplanan deliller ve yaptırılan bilirkişi incelemeleri sonucuna göre, davacının murisin hem işletenin elemanı, hem de zarar gören üçüncü kişi durumunda bulunduğu ve zarar gören sıfatıyla kusursuzluğunun araç işletenini ve sigortacının sorumluluğuna neden olduğu gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir.
Kararı, davalı vekili temyiz etmiştir.
Dava, trafik kazasında hayatını kaybeden sürücünün mirasçısı tarafından hak sahibi sıfatıyla olay sırasında murisin yönetiminde olan aracı zorunlu mali sorumluluk poliçesi ile sigorta ettiren şirkete karşı vefat nedeniyle oluşan zararın tazmini istemişle açılmıştır.
Türk hukuk sisteminde, araç işletenlerine, uygulamada trafik sigortası olarak da adlandırılan, mali sorumluluk sigortası yaptırma zorunluluğu 2918 sayılı KTK.nun 91. Maddesi ile getirilmiş olup, anılan yasa maddesinin birinci fıkrasında, bu sigortanın, motorlu araç işleteninin aynı yasanın 85/1 madde ve fıkrasındaki sorumluluklarının karşılanmak üzere yaptırılacağı açıklanmıştır. KTK.nun 85/1 madde ve fıkrasında, bir motorlu aracın işletilmesi sırasında bir kimsenin ölümüne veya yaralanmasına yahut bir şeyin zarara uğramasına sebep olursa, işletenin bu zararlardan sorumlu tutulamayacağı öngörülmektedir. Eğer, işleten bu yasa maddesi uyarınca sorumlu tutulamayacakta meydana gelen zarar trafik sigortası teminatı kapsamına girmeyeceğinden, bu zararın tazmini trafik sigortacısından da istenemeyecektir. Yani, trafik kazasında zarar görenler, zarar vereni araç işletenine karşı KTK.nun dan doğan sorumluluklarından dolayı başvurma hakkına sahip değillerse zarar veren aracın trafik sigortacısına da başvurma hakkına sahip değillerdir.
Somut olayda, davalı şirketin trafik poliçesi ile sigortaladığı aracın sürücüsü hayatını kaybetmiştir. Araç sürücüsü işletenin eylemlerinden sorumlu olduğu şahıslardandır. Bu sürücünün kusursuz olduğu da çekişmesizdir. Bu durumda bu aracın işletenine 2918 sayılı KTK. Uyarınca başvurma imkanı bulunmamaktadır. Araç işleteninin 2918 sayılı KTK.dan doğan bir sorumluluk olmadığına göre, davalı sigorta şirketinin de sorumluluğu olmamıştır. Hal böyle olunca mahkemece, davalı hakkındaki davanın reddine karar verilmesi gerekirken, aksine düşünceyle yazılı şekilde hüküm tesisi yerinde görülmediğinden kararın bu nedenle davalı yararına bozulması gerekmiştir.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile kararın davalı yararına BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin harcın isteği halinde temyiz eden iadesine, 15.5.2000 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
 
 
İçtihat:
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • [Sorumluluk hukuku] Dijital Sağlık ve Yasal Düzenlemeler: Bitkisel Ürünlerin Online Satışı 
  • 01.05.2025 13:12
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03
  • [Babalık davaları] Evlat edinilen çocukların eski baba adı değişimi hk. 
  • 27.04.2025 11:06


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • YARGITAY KARARLARI :
    İçtihat Arama motoru anasayfa   2007   2006   2005   2004   2003    2002    2001    2000   1999    1998    1997    1996   1995   1994   1993    1992    1991    1990    1989    1988    1987    1986    1985    1984    1983    1982    1981    1980    1979    1978    1977    1976    1975    1974    1973    1927-1972

    Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük +

    İçtihat Arşivi  Eski içtihat dizini