 |
T.C.
YARGITAY
11. Hukuk Dairesi
Esas no: 1999/5806
Karar no: 1999/7679
Tarih: 11.10.1999
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
Taraflar arasındaki davanın İzmir 2.Asliye Ticaret Mahkemesince görülerek verilen 9.3.1999 tarih ve 197/1032-1999/199 sayılı kararın Yargıtay'ca incelenmesi davacılar ve muk davalılar vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dava dosyası için Tetkik Hakimi Ali Orhan tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
Davacılar vekili; müvekkiller ile davalı Kemal ve kardeşleri Cemil'in 1978 tarihinde kurdukları adi ortaklığa "Baklavacı öz H... Cemal ..." unvanın verdiklerini, Cemil'in 1987 hissesinin müvekkiller ve davalıya, davalı Kemal'in de 1988 de hissesini müvekkillere devredip ortaklıktan ayrıldığını, müvekkillerin 1.1.1988 tarihinde fiilen işletmeyi devraldıktan sonra "Baklavacı Ö..." unvanını önce Esnaf ve Sanatkarlar Odasına, 1996 yılında da Türk Patent Enstitüsüne kayıt ve tescil ettirdiklerini, ancak davalının aynı unvanla baklavacı dükkanı açarak haksız rekabette bulunduğunu ileri sürerek; haksız rekabetin önlenmesine, unvanın davalı ticaret hanesindeki tabela ve ışıklı reklamlarının kartvizitinden, kutu ve ambalajlardan silinmesine karar verilmesini istemiştir.
Davalı vekili; tarafların 1995 tarihine kadar ortaklıklarının süregeldiğini, bu tarihten sonra tarafların sözleşme ile adi ortaklığı feshettiklerini, tasfiye sözleşmesinin 3. maddesi gereğince, ticaret unvanının taraflar ayrı ayrı işyeri açsalar dahi kullanabileceklerinin kararlaştırıldığını ileri sürerek, asıl davanın reddi ile birleşen davada, davalılar adına tescilli "Baklavacı Ö..." markası üzerinde müvekkilinde davalılarla eşit olarak hak sahibi olduğunun tesbitine karar verilmesini istemiştir.
Mahkemece; toplanan kanıtlara göre, taraflar ile dava dışı kardeş Cemil'in 1978 yılından itibaren "Ö... Baklava Kemal Çardak ve Ortakları" unvanı altında baklavacılık yaparken, 3. şahıs tarafından açılan dava sonunda bu unvanı kullanmaktan men edildikleri; bundan sonra faaliyetlerini "baklavacı Ö..." unvanı altında sürdürdükleri 1987 yılında Cemil'in ortaklıktan ayrıldığı, tarafların 1995 tarihine kadar ortaklıklarını sürdürdükleri ve 19.4.1995 tarihinde düzenledikleri mukavele ile ortaklığa son verip mallarını teslim ve tasfiye ettikleri, davalı
karşı davacının ayrıca açtığı işyerinde aynı unvanı kullandığı, sözleşmenin 3. maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak kullanılan unvanın haksız rekabet oluşturmayacağı gerekçesiyle asıl davanın reddine ve birleşen davanın kabulü ile "Baklavacı Ö..." markası üstünde Kemal'ın davalılar ile aynı şartlarda kullanma hakkının bulunduğunun tesbitine karar verilmiştir.
Kararı davacılar vekili temyiz etmiştir.
Dava dosyası içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına göre davacılar vekilinin tüm temyiz itirazlarının reddi ile kararın onanması gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı davacılar vekilinin tüm temyiz itirazlarının reddi ile usul ve yasa hükümlerine uygun görülen kararın ONANMASINA. aşağıda yazılı bakiye l.370.000-lira temyiz ilam harcının temyiz edenden alınmasına, 11.10.1999 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.