Hukuki.NET

T.C.
YARGITAY
11. Hukuk Dairesi
Esas no:  1999/5574
Karar no: 1999/7653
Tarih: 11.10.1999

Yargıtay içtihatları bölümü

Yargıtay Kararı

 


 
HAKSIZ FİİL
SORUMLULUK
ÖZET Davalı sürücünün, yangın olayının meydana gelmesinde kusurlu bir davranışı varsa, bu davalının kusur oram ne olursa olsun, davalılara yöneltilen istek müteselsilen tahsili kapsadığından, dayalı sürücünün de zararın tamamından sorumlu tutulması, herhangi bir kusuru yoksa davalılardan sürücü hakkındaki davanın reddine karar verilmesi gerekir.
(818 s. BK. m. 41)
 
 
Taraflar arasındaki davanın (Ankara 6. Asliye Ticaret Mahkemesi)nce görülerek verilen 14.4.1999 tarih ve 1997/377 - 19991161 sayılı kararın Yargıtayca incelenmesi davalı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dava dosyası için tetkik hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
Davacı vekili, müvekkiline nakliyat poliçesi ile sigortalı ve davalıların sahibi ve sürücüsü oldukları araçla taşınan akaryakıt emtiasının boşaltma sırasında meydana gelen yangın sonucu kısmen yanması yüzünden uğradığı hasar bedelinin müvekkili tarafından sigortalısına ödendiğini ileri sürerek, 508.762.333.- lira'sının faiziyle davalıdan tahsilini talep ve dava etmiştir.
Davalılar vekili, müvekkillerinin kusursuz olduğunu savunarak davanın reddini istemiştir.
Mahkemece, toplanan deliller ve yaptırılan bilirkişi incelemeleri sonucuna göre, benimsenen bilirkişi raporu doğrultusunda ve olayın davalı sürücünün hatasından meydana geldiği gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir.
Kararı, davalılar vekili temyiz etmiştir.
1- Dava dosyası içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp,değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına ve davada Türk Ticaret Kanunu'nun 781. maddesinde öngörülen sorumsuzluk hallerinin varlığı ispat edilememiş olmasına göre, taşıdığı eşyayı gönderilene tam ve sağlam şekilde teslim edemeyen dayalı taşıyıcı Özcan vekilinin yerinde görülmeyen bütün temyiz itirazlarının reddiyle bu dayalı hakkındaki hükmün onanması gerekmiştir.
2- Diğer davalının temyizine gelince, dayalı Üçler diğer davalı taşıyıcının sürücüsü olup, davadaki maddi olguları ileri sürmenin taraflara, hukuki nitelendirmeyi yapmanın ise hakime ait olduğu. kuralı uyarınca, bu davalıya karşı yöneltilen davanın Borçlar Kanunu'nun 41 ve devamı maddelerinde yer alan haksız eylem sonucu oluşan zararın tazminine dair hükümlere göre yürütülmesi gerekmektedir.
Mahkeme hükmüne dayanak yapılan bilirkişi raporunda, olaya tankerdeki bir kusurun veya sürücü hatasının yol açtığı belirtilmiş, mahkeme ise sürücünün kusurlu olduğu görüşünü benimsemiştir. Eğer dayalı sürücünün yangın olayının meydana gelmesinde kusurlu bir davranışı varsa ilgisi bulunan teknik bir arızadan dolayı yangın çıkmışsa bu davalının kusur oranı ne olursa olsun, davalılara yöneltilen istek müteselsilen tahsili kapsadığından., davalı Üçler'in de zararın tümünden sorumlu tutulması mümkün olacak, aksi durumda ise, yani davalı Üçlerin herhangi bir kusuru yoksa onun hakkındaki davanın reddi gerekecektir.
Mahkemece, taşıma yapılan aracın ve zarara yol açan olayın niteliği gözönünde bulundurularak, uzman bilirkişi veya bilirkişilerden davalı sürücünün sorumluluğunun bulunup bulunmadığı konusunda denetlemeye elverişli rapor alınarak sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken, eksik araştırma ile yazılı şekilde hüküm tesisi yerinde görülmediğinden kararın bu nedenle davalı Üçler yararına bozulması gerekmiştir.
S o n u ç: Yukarıda (1) numaralı bentte açıklanan nedenlerle dayalı Özcan vekilinin temyiz itirazlarının reddi ile bu davalı hakkındaki hükmün onanmasına, (2) numaralı bentte açıklanan nedenlerle dayalı Üçler vekilinin temyiz itirazlarını kabulü ile kararın dayalı Üçler yararına (BOZULMASINA), aşağıda yazılı bakiye 13.836.000.- lira temyiz ilam harcının temyiz eden da-vali Özcan'dan alınmasına, 11.10.1999 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
 
 
İçtihat:
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • [Sorumluluk hukuku] Dijital Sağlık ve Yasal Düzenlemeler: Bitkisel Ürünlerin Online Satışı 
  • 01.05.2025 13:12
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03
  • [Babalık davaları] Evlat edinilen çocukların eski baba adı değişimi hk. 
  • 27.04.2025 11:06


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • YARGITAY KARARLARI :
    İçtihat Arama motoru anasayfa   2007   2006   2005   2004   2003    2002    2001    2000   1999    1998    1997    1996   1995   1994   1993    1992    1991    1990    1989    1988    1987    1986    1985    1984    1983    1982    1981    1980    1979    1978    1977    1976    1975    1974    1973    1927-1972

    Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük +

    İçtihat Arşivi  Eski içtihat dizini