 |
T.C.
YARGITAY
11. Hukuk Dairesi
Esas no: 1999/3051
Karar no: 1999/4929
Tarih: 07.06.1999
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
Taraflar arasındaki davanın Bursa 1. Asliye Ticaret Mahkemesince görülerek verilen 25.11.1998 tarih ve 1997/625- 1998/948 sayılı kararın Yargıtay'ca incelenmesi davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dava dosyası için Tetkik Hakimi Gürkan Gençkaya tararından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü :
Davacı vekili, taraflar arasında kira hizmet sözleşmesi imzalandığını, buna göre davalının müvekkiline fotokopi makinası kiraya verdiğini, çıkan ihtilaf nedeniyle İstanbul 1. Asliye Ticaret Mahkemesinde dava görüldüğünü beyanla sözleşmedeki %3 faiz oranının BK. 20 uyarınca lağolunmasını yada TTK. 1455. maddedeki hadlere indirilmesini, olmadığı taktirde makinanın mülkiyetinin müvekkiline geçirilmesini dava ve talep etmiştir.
Davalı vekili, davarım haksız olduğunu savunarak reddine karar verilmesini istemiştir.
Mahkemece, iddia, savunma ve dosyadaki belgelere göre, İstanbul 1. Asliye Ticaret Mahkemesinde görülen dava ile bu dava arasında taraf, hukuki sebep ve konu yönünden birliktelik bulunduğunu, temel işlemin aynı olduğu gerekçesiyle HUMK nun 45/1 Yazı İşleri Yönetmeliğinin 47. maddesine göre davaların birleştirilmesine, İstanbul1. Asliye Ticaret Mahkemesi dosyası üzerinden yürütülmesine karar verilmiştir.
Kararı, davacı vekili temyiz etmiştir.
Dava, Taraflar arasındaki sözleşmenin uyarlanması talebine iliş iç indir.
H.U.M.K.nun 187/5 maddesine göre, "davanın diğer bir mahkeme de derdesti rüyet olan diğer dava ile irtibatı olduğu iddiası" ilk itiraz olarak ileri sürülmelidir. Bunun yanında aynı kanunun 45/2. Maddesine göre "davalar ayrı mahkemelerde açılmış ise, bağlantı nedeni ile birleştirme talebi ikinci davanın açıldığı mahkeme Önünde ilk itiraz olarak ileri sürülebilir."
Somut olayda mahkemeler ayrı olup, ikinci olarak açılan bu davada davalı vekilinin ilk itiraz olarak yapılmış birleştirme talebi bulunmamaktadır.
Yukarıda açıklanan kanun hükümleri gereğince davaların birleştirilmesine imkan
bulunmadığından davanın esasına girilmesi gerekirken yazılı olduğu şekilde birleştirme Kararı verilmesi doğru görülmemiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davacı vekilinin temyiz isteminin kabulü ile hükmün BURULMASINA,ödediği temyiz peşin harcın isteği halinde temyiz edene iadesine, 07.06.1999 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.