 |
T.C.
YARGITAY
11. Hukuk Dairesi
Esas no: 1999/2023
Karar no: 1999/2580
Tarih: 25.03.1999
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
Taraflar arasındaki davanın Dörtyol Asliye Hukuk Mahkemesince görülerek verilen 9.2.1998 tarih ve 405-57 sayılı kararın Yargıtay'ca incelenmesi davacı vekili tarafından istenmiş
ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla bazı noksanlıkların ikmali için dosya mahalline gönderilmişti. Bu noksanlıkların giderilerek dosyanın gönderildiği anlaşılmakla dava dosyası için Tetkik Hakimi Ömer Özdemir tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
Davacı vekili, müvekkilinin davalı bankadan kullandığı krediye % 98 oranında faiz uygulanacağının öngörülmesine rağmen, kredi borcuna sözleşmede öngörülen oranın üzerinde faiz tahakkuk ettirilerek kendisinden fazla para tahsil edildiğini ileri sürerek 138.504.763 liranın %64 faizi ile davalıdan tahsilini talep etmiştir.
Davalı vekili, davanın zamanaşımına uğradığını, kredi sözleşmesinin, yeni belirlenecek faiz oranlarının müvekkilince artırılabileceğini öngördüğünü savunarak davanın reddini istemiştir.
Mahkemece, toplanan delillere ve dosya kapsamına göre, davacının 2.12.1994 tarihinde önemli tespit davası açmak üzere dilekçe yazıp 14.11.1994 tarihinde tespit yaptırarak haksız iktisabı bu tarihte öğrendiği bu suretle dava tarihinde l yıllık zamanaşımı süresini geçirdiği gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
Kararı davacı vekili temyiz etmiştir.
Taraflar arasındaki uyuşmazlık ticari kredi sözleşmesinden kaynaklanmakta olup, BKarar no:nun 125. maddesi gereğince, davanın 10 yıllık genel zamanaşımı süresine tabi olduğu gözetilmeden yazılı gerekçelerle davanın reddi doğru değildir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davacının temyiz itirazının kabulü ile kararın davacı yararına BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin harcın isteği halinde temyiz edene iadesine, 25.03.1999 tarihinde, oybirliğiyle karar verildi.