 |
T.C.
YARGITAY
11. Hukuk Dairesi
Esas no: 1999/19
Karar no: 1999/2169
Tarih: 15.03.1999
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
Taraflar arasındaki davanın İstanbul Asliye 3.Ticaret Mahkemesince görülerek verilen 19.2.199/ tarih ve 722-131 sayılı kararın Yargıtay'ca incelenmesi davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dava dosyası için Tetkik Hakimi Hüseyin Ulus tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
Davacı vekili, davalıların müvekkilinden aldıkları kredi borçlarını ödemediklerini ileri sürerek, 10.837.472.787 liranın faiziyle davalılardan tahsilini talep ve dava etmiştir.
Davalılar vekili davanın reddinin istemişlerdir.
Mahkemece, davanın işlemden kaldırıldığı tarihten itibaren üç ay içinde yenilenmediği gerekçesiyle açılmamış sayılmasına karar verilmiştir.
Kararı davacı vekili temyiz etmiştir.
Davacı vekili temyiz dilekçesinde davacı şirketin İstanbul 8.Asliye Ticaret Mahkemesinin 22.10.1996 gün ve 7b8-10.31 sayılı kararıyla iflas ettiğini belirterek, İstanbul 3.iflas Dairesi Müdürlüğünün 8.10.1998 tarihi itibariyle 2. alacaklılar toplantısının yapılmadığını bildiren yazısını ibraz etmiş, davalı tarafta temyize cevap dilekçesinde iflasın 22.10.1996 tarihinde açıldığını belirtmiştir.
iflasın açılması ile duracak davalar, iflastan önce açılmış olupta halen derdest bulunan hukuk davalarıdır (Prof Baki Kuru, İcra İflas Hukuku, S.645). işlemden kaldırılmış davalarda ise, işlemden kaldırılma kararından sonra dava açılmamış sayılma kararına kadar derdest kalmaya devam eder. (Prof Baki Kuru, Hukuk Muhakemeleri Usulü, S.2928). İcra iflas Kanunun 194. maddesi henüz kesinleşmemiş ve temyiz safhasında olan davalarda da nazara alınacağından, 17.10.1996 tarihide işlemden kalkan ve iflas tarihi itibariyle derdest olan davada anılan yasa maddesi uyarınca işlem yapılmak üzere mahkeme kararının bozulması gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulüyle kararın davacı yararına BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin harcın isteği halinde temyiz, edene iadesine,15.03.1999 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.