 |
T.C.
YARGITAY
11. Hukuk Dairesi
Esas No : 1998/3087
Karar No : 1998/4829
Tarih : 25.6.1998
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
Taraflar arasında açılan davadan dolayı Ankara 15.Sulh Hukuk Mahkemesince verilen 20.1.1998 tarih ve 915-28 sayılı hükmün temyizen tetkiki davacı tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:
Davacı: davalı kooperatiften nisan 1991 yılında hisse satın alarak Temmuz 1991 ayında dairesine taşındığını, blokların iskan raporunun alındığı 9.2.1994 tarihinden önce 1991 yılında yasa dışı kiraya verilen 36 adet işyerinin mülkiyeti ortaklara ait olmadığını davalı kooperatifin mülkiyeti ve yönetimi altında,olup gelirlerden yararlanamadıklarını, kooperatifin bu gelirleri. kullandığını bu nedenle kat mülkiyeti ve irtifakının kurulmadığını ileri sürerek işyerlerinden 1.1.1993 - 31.12.1993 tarihleri arasındaki sürede elde edilen gelirlerden payına düşen 50 milyon lira maddi, 25 milyon lira işlemiş faiz, 25 milyon lira manevi tazminat olmak üzere toplam 100 milyon lira zarar ödentisinin 1 yılda payına asgari 500 bin lira düştüğü varsayılarak bugünkü değeri olan 100 milyon lirdin dava tarihinden itibaren aylık %15 gecikme cezası ile davalıdan tahsilini talep ve dava etmiştir.
Kararı davacı temyiz etmiştir.
1-Dosyada bulunan ve temyiz aşamasında eklenen 20.8.1997 günlü Çankaya 2.Bölge Tapu Sicil Müdürlüğünün yazısı dikkate alınarak davalı kooperatife ait dava konusu işyerlerinin kat
mülkiyetine çevrilip çevrilmediği, davacının bu işyerlerinde kooperatif üyesi olarak hissesinin olup olmadığının tesbit edilmesi, dolayısıyla olaya uygulanacak kanun hükümlerinin
mahkemece tesbit edilmesi gerekir.
2-Davalı kooperatif vekili duruşmada kooperatifin 1995 yılından beri tasfiye halinde olup 13.10.1997 tarihinde tasfiye olarak ticaret sicil gazetesinde ilan edildiğini, merkez sitesi yöneticiliğinin teşekkül ettiğini bildirdiğine göre bu durumun ticaret sicilinden araştırılarak pasif husumetin tesbiti de gerekir.
3-Yine davacı. dava dilekçesinde bazı davaları açtığını belirtmekle, tapu idaresi aleyhine açılan Ankara 15 nci Sulh Hukuk Mahkemesinin 1997/255 Esas sayılı dosyası, kooperatif başkanı aleyhine yapılan suç duyurusunun akıbetinin araştırılıp dava ile ilgisinin belirlenmesi gerekir.
4-Yukarıdaki hususlar yerine getirildikten sonra, dava kooperatif ile ortağı arasında olduğuna göre, kooperatifin tüm defter ve belgelerinden celbedilmesi, dava konusu işyerlerinden elde edilen gelirlerin ne şekilde harcandığı konusunda uzman bilirkişilerden oluşacak kurula inceleme yaptırılması gerekirken, henüz deliller toplanmadan zamansız bilirkişi incelemesine karar vererek ve buna göre davanın reddine karar verilmesi doğru görülmemiştir.
SONUÇ : Yukarıda (1), (2), (3), (4) nolu bendlerde açıklanan nedenlerle davacının temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün davacı yararına BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin harcının isteği halinde temyiz edene iadesine, 25.6.1998 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.