Hukuki.NET

T.C.
YARGITAY
11. Hukuk Dairesi
E:1997/10695
K:1998/1306
T:02.03.1998

Yargıtay içtihatları bölümü

Yargıtay Kararı

 


 
YARGITAY KARARI
Taraflar arasındaki davadan dolayı Kadıköy 1.Asliye Ticaret Mahkemesince verilen 9.9.1997 tarih ve 987-576 sayılı hükmün temyizen tetkiki davalı ve Muk.Davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü-.
Davacı vekili, müvekkil şirketin, Alman Uyruklu R... GMBH ile Haluk S... tarafından kurulduğunu, bilahare Alman ortağın şirketteki payını devredip ayrıldığını, Alman şirketin ortaklarının davalı şirketin kurucuları olduğunu, söz konusu şirketin Alman ortaklarının bir kısım şirket elemanlarını davacı şirketten koparıp davalı şirkette istihdam etmeye başladıkları gibi, gazete ilanlarında "R... bir R... ve M... kuruluşudur" şeklinde müvekkil ile ilgileri olduğu izlenimi yarattıklarını, ayrıca tescilsiz unvanlarının tescilli gibi gösterildiğini ileri sürerek, tazminat hakları saklı kalmak kaydıyla, davalının eyleminin haksız rekabet oluşturduğunun tesbitini ve haksız rekabetin önlenmesini, haksız rekabete konu unvanın kullanıldığı ürünler ve tanıtma vasıtalarına el konulmasını, ürün ve vasıtalardaki "R..." sözcük ile diğer yanıltıcı beyanların çıkarılmasını, hüküm özetinin ilanını istemiştir.
Davalı vekili savunma ve karşı davasında, davacının ticaret unvanının çekirdeğini oluşturan "R..." kelimesinin, davacı şirketin kurucusu ve en büyük ortağı olan ve aynı zamanda müvekkil şirketin kurucusu ve büyük ortağı olduğu kişilerin soyadı olduğunu, davacı şirketin kuruluşundan önce mevcut "R... GMBH" nin unvanı olduğunu, "R..." unvanı üzerine konulan "R" harfinin de haksız rekabet oluşturmadığını" ileri sürerek asıl davanın reddini, müvekkilin usul ve yasalara uygun yürütülen faaliyetleri karşısında mukabil davalının çeşitli yol ve nedenlerle muaraza yaratıp, iktisadi rekabeti kötüye kullanarak, müvekkilin faaliyetini yanlış, yanıltıcı ve gereksiz yere incitici beyanlarla kötülediğini ileri sürerek muarazanın ve vaki tecavüzlerin haksız rekabet olduğunun tesbitini ve menini, maddi durumun ortadan kaldırılmasını, hüküm özetinin ilanını istemiştir.
Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna göre, davacının "R..." unvanı ve markasının tescilli olduğu, davalı şirketin marka tescilinin daha sonra olduğu, davalının tanıtım vasıtalarında "R... bir R... ve M... Kuruluşudur" ifadesinin haksız rekabet oluşturduğu gerekçesiyle davalının eylemin haksız rekabet oluşturduğunun tesbitine, davalının ad, ticaret unvanı, ilan ve tanıtım vasıtalarında kullandığı "R..." sözcüğünün çıkarılması suretiyle tecavüzünün önlenmesine, hüküm özetinin ilanına, karşı davanın reddine karar verilmiştir.
Kararı, davalı karşı davacı vekili temyiz etmiştir.
Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle gerektirici sebeplere ve delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davalı karşı davacı vekilinin bütün temyiz itirazları yerinde değildir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı davalı karşı davacı vekilinin bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı bakiye
689.800 lira temyiz ilam harcının temyiz edenden alınmasına, 2.3.1998 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
 
İçtihat:
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • [Sorumluluk hukuku] Dijital Sağlık ve Yasal Düzenlemeler: Bitkisel Ürünlerin Online Satışı 
  • 01.05.2025 13:12
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03
  • [Babalık davaları] Evlat edinilen çocukların eski baba adı değişimi hk. 
  • 27.04.2025 11:06


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • YARGITAY KARARLARI :
    İçtihat Arama motoru anasayfa   2007   2006   2005   2004   2003    2002    2001    2000   1999    1998    1997    1996   1995   1994   1993    1992    1991    1990    1989    1988    1987    1986    1985    1984    1983    1982    1981    1980    1979    1978    1977    1976    1975    1974    1973    1927-1972

    Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük +

    İçtihat Arşivi  Eski içtihat dizini