 |
T.C.
YARGITAY
11. Hukuk Dairesi
E. 1996/911
K. 1996/1290
T. 4.3.1996
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
MEDENİ HAKLARI KULLANMA EHLİYETİ
KARAR ÖZETİ Kooperatife ortak olabilmek için, kişinin reşit ve medeni haklarını kullanma haklarına sahip olması gerekir. Aksi halde, ortaklık işlemi batıl olup, başlangıçtan itibaren geçersizdir. Kooperatifçe, bir başka nedenle ihraç kararı verilmiş olması da sonucu değiştiremez.
(743 s. MK. m. 14)
(1163 s. Koop. K. m. 8)
Taraflar arasındaki davadan dolayı, (Adana Asliye Ticaret Mahkemesi)'nce verilen 13.12.1995 tarih ve 267-1037 sayılı hükmün temyizen tetkiki taraflar vekilleri tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla; dosyadaki kağıtlar okundu, gereği konuşulup düşünüldü:
Davacılar vekili; müvekkillerinin, akçalı yükümlülüklerini yerine getirmediklerinden bahisle yönetim kurulu kararı ile ortaklıktan ihraç edildiğini, süresinde genel kurula itiraz ettiklerini ve ihraçlarının onaylandığını ileri sürerek, haksız verilen genel kurul ihraç kararının iptalini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili cevabında; davacıların, noter kanalı ile genel kurula itiraz etmediklerinden, ihraç kararının kesinleştiğini ve davanın üç aylık yasal süre içinde açılmadığını, davacı ların reşit olmamaları nedeniyle üyelik sıfatları bulunmadığını beyanla, davanın reddini istemiştir.
Mahkemece; toplanan delillere göre, davacı lara gönderilen ödemeye ilişkin ihtarların 30 gün süreli olduğu, oysa Kooperatifler Kanununun 27. maddesi gereğince bir aylık süre verilmesi gerektiği cihetle, davanın kabulüne, davalı kooperatifin, davacılar İpek, Cemil Sefet (velayeten Yaşar) hakkında aldığı genel kurul ihraç kararının iptaline karar verilmiştir.
Kararı, taraf vekilleri temyiz etmiştir.
Davacılar İpek, Cemil ve Sedef, gerek ortak oldukları tarihte, gerekse ihraç kararının verildiği tarihte reşit olmadıkları çekişmesizdir.
1163 sayılı Kooperatifler Kanununun 8. ve MK.nun 14. maddesi hükümleri uyarınca kooperatife ortak olabilmek için, kişinin reşit ve medeni haklarını kullanma haklarına sahip olması gerekir. Aksi halde, ortaklık işlemi batıl olup, başlangıçtan itibaren~ geçersiz bulunmaktadır. Kooperatifçe, bir başka nedenle ihraç kararı verilmiş olması da sonucu değiştiremez.
Bu durum karşısında, ihraç kararı tarihi itibariyle ortak olma sıfatı bulunmayan davacıların, davalarının reddine karar verilmesi gerekirken aksine gerekçelerle ihraç kararın iptali doğru görülmemiştir.
SONUÇ: Yukarda açıklanan nedenle hükmün davalı yararına (BOZULMASINA), bozma sebep ve şekline göre davalı tarafın diğer temyiz itirazları ile davacı tarafın temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik yer olmadığına, ödedikleri temyiz peşin harcın isteği halinde temyiz edenlere ladesine, 4.3.1996 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.