 |
T.C.
YARGITAY
11. Hukuk Dairesi
E. 1996/299
K. 1996/681
T. 5.2.1996
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
İSTİRDAT DAVASI
BORÇ OLMAYAN ŞEYİN ÖDENMESİ
KARAR ÖZETİ: Davacı, icra takip dosyasına değil, haricen ödemede bulunduğuna göre, dava, İİK.nun 72. maddesinde anlatımını bulan istirdat davası değil, BK.nun 62. maddesine dayılı bir dava olup, takip edilen icra takibi nedeniyle davalı lehine doğmuş bir ücreti vekalet alacağı olmadığının kabulü ile mahkemece işin esasının incelenmesi gerekir.
(818 s. BK. m. 62)
(2004 s. İİK. m. 72)
Taraflar arasındaki davadan dolayı, (Ulukışla Asliye HukukMahkemesi)'nce verilen 28.9.1995 tarih ve 106-224 sayılı hükmün temyizen tetkiki davacı tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla; dosyadaki kağıtlar okundu, gereği konuşulup düşünüldü:
Davacı; davalı banka şubesinden, tohumluk, hayvancılık, yem ve gübre kredisi olarak (32.000.000) TL. kredi aldığını, kredi borçları nedeniyle aleyhine girişilen icra takibinin itirazı üzerine durduğunu, ancak mali sıkıntı ve çaresizliğinden istifade ile kendisinden mevcut borcunun üzerinde (20.000.000) TL. fazla para tahsil edildiğini ileri sürerek, bu meblağın faizi ile istirdadını talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili cevabında; davacıdan borçlarının tahsil edildiğini savunarak, davanın reddini istemiştir.
Mahkemece; toplanan delillere, bilirkişi raporlarına nazaran, davalının borcunun icra takibi ve dosyasına değil, haricen ve kendi isteği ile ödediği, bu nedenle İİK.nun 72. maddesinde belirtilen koşulların oluşmadığı, davalının vekalet ücretini asıl alacak içinde aldığı, bunun usul ekonomisine uygun olduğu sonucuna varılarak davanın reddine karar verilmiştir.
Karar, davacı tarafından temyiz edilmiştir.
Davalı bankadan kullandığı krediler ve bu kredilerden doğan borçları sebebiyle davacı aleyhine bankaca girişilen icra takibi durmuş ve itirazın iptali yönünde girişimde bulunulmamıştır. İcra takip dosyası bilahare takipsizlik nedeniyle işlemden kaldırılmıştır. Davacı ise, bu icra takibi nedeniyle davalının hak etmediği halde ücreti vekalet tahsil ettiğini ileri sürerek, istirdadını talep etmiştir. Davacı, icra takip dosyasına değil haricen ödemede bulunmuştur. Bu durumda, dava, İİK.nun 72. maddesinde ifadesini bulan istirdat davası değil, BK.nun 62. maddesine dayalı bir dava olup, takip edilen icra takibi nedeniyle banka lehine doğmuş bir ücreti vekalet alacağı olmadığının kabulü ile mahkemece işin esası incelenmek gerekirken, yazılı olduğu şekilde davanın reddi doğru olmamıştır.
SONUÇ Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün davacı yararına (BOZULMASINA), ödediği temyiz peşin harcın isteği halinde temyiz edene iadesine, 5.2.1996 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.