Hukuki.NET

T.C.YARG ITAY11. Hukuk DairesiE. 1992/936K. 1993/2255T. 6.4.1993
Yargıtay içtihatları bölümü

Yargıtay Kararı

 


 
VERGİ DAİRESİ İLE İLGİLİ İŞLEMLER YANGIN NEDENİ İLE ZAYİ OLAN TİCARİ DEFTER VE  BELGELER ADLİ YARGININ GÖREVİ İDARİ YARGININ GÖREVİ
 
ÖZET Davacının istemi; yangın nedeniyle zayi olan ticari defter ve belgeleri için TTK.nun 68/son maddesi uyarınca zayi belgesi verilmesine ilişkin olup, davaya bakmak adli yargının görevi dahilinde bulunduğundan, mahkemenin davaya idare mahkemesinde bakması gerektiği yolundaki kararı doğru değildir.(6762 s. TTK. m. 68/son)(1086 s. HUMK. m. 7, 27)
 
Taraflar arasındaki davadan dolayı, (Burhaniye Asliye Hukuk Mahkemesi)nce verilen 5.11.1991 tarih ve 254-281 sayılı hükmün temyizen tetkiki davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla; dosyadaki kağıtlar okundu, gereği konuşulup düşünüldü:
 
Davacı vekili, müvekkilinin işlerini yürüttüğünü büroda çıkan yangın Sonucu Vergi Dairesi, Sosyal Sigortalar Kurumu ve Bağ–Kur ile ilgili tüm defterlerinin ve belgelerinin yandığını ileri sürerek, bu durumun tesbitini talep etmiştir.
 
Davalı Hazine vekili, davanın reddini istemiştir.
 
Mahkemece, Vergi Dairesi ile ilgili işlem idari nitelikte olduğundan davacı idare, mahkemesinde dava açmakta muhtar olmak üzere Vergi Dairesine yönelik davanın görev yönünden reddine, davalı Hazine vekilinin Sosyal Sigortalar Kurumu ve Bağ–Kuru temsil etme yetkisi bulunmadığından bu iki Kurum yönünden davanın husumet nedeniyle reddine karar verilmiştir.
 
Kararı, davacı vekili temyiz etmiştir.
 
Davacının istemi, yangın nedeniyle zayi olan ticari defter ve belgeleri için TTK.nun 68/son maddesi uyarınca zayi belgesi verilmesine ilişkin olup, davaya bakmak adli yargının görevi dahilinde bulunduğundan mahkemenin, davaya idare mahkemesinde bakılması gerektiği yolundaki kararı doğru değildir. Yine, ihtilafsız kaza yolu ile incelenen bu davaların hasımsız olarak açılıp sonuçlandırılması gerektiğinden Hazine'nin hasım olarak gösterilmiş olması da yanlıştır. Diğer yandan davacı, dava dilekçesinde Sosyal Sigortalar Kurumu ve Bağ–Kur ile ilgili belgelerinin de yandığını ileri sürmüş, ancak zayi olduğunu belirttiği bu belgelerin hangi sebeple sözünü ettiği Kurumları ilgilendirdiğini açıklamamıştır.
 
Mahkemece; yangın sonucu zayi olduğu iddia edilen ticari defter ve belgelerin nelerden ibaret olduğu, hangi yılları kapsadığı, noterden tasdik edilip edilmedikleri, bu defter ve belgelerin belirttiği Kurumları hangi nedenle ilgilendirdiği davacıdan sorulmalı ve TTK.nun 68/son maddesi uyarınca inceleme ve değerlendirme yapılarak sonucuna göre bir karar verilmelidir. Aksi düşünce ile yazılı olduğu şekilde karar verilmiş olması doğru görülmediğinden bozmayı gerektirmiştir.
 
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle kararın BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin harcının isteği halinde temyiz edene iadesine, 6.4.1993 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
 
 
İçtihat:
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • [Sorumluluk hukuku] Dijital Sağlık ve Yasal Düzenlemeler: Bitkisel Ürünlerin Online Satışı 
  • 01.05.2025 13:12
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03
  • [Babalık davaları] Evlat edinilen çocukların eski baba adı değişimi hk. 
  • 27.04.2025 11:06


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • YARGITAY KARARLARI :
    İçtihat Arama motoru anasayfa   2007   2006   2005   2004   2003    2002    2001    2000   1999    1998    1997    1996   1995   1994   1993    1992    1991    1990    1989    1988    1987    1986    1985    1984    1983    1982    1981    1980    1979    1978    1977    1976    1975    1974    1973    1927-1972

    Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük +

    İçtihat Arşivi  Eski içtihat dizini