 |
T.C.
YARGITAY
11. Hukuk Dairesi
E: 1989/9310
K: 1991/916
T: 14.02.1991
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Hasımsız olarak açılan davadan dolayı İstanbul Asliye 2. Ticaret Mahkemesi'nce verilen 9.11.1989 tarih ve 465-1023 sayılı hükmün temyizen tetkiki davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içide verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği düşünüldü:
KARAR : Davacı şirket müvekkilinin işyerinde çıkan yangında 1983-1987 yıllarına ait yevmiye, defteri kebir, envanter ve kasa defterleriyle bu defterlerdeki kayıtların dayanağı olan belgelerin yandığını ileri sürerek mezkür defter ve belgelerin zayi olduğuna dair belge verilmesini talep etmiştir.
Mahkemece noterce usulüne uygun olarak tasdik edildikleri noterlik cevabından anlaşılan ticari defterlerin zayiine dair belge verilmesine, nelerden ibaret oldukları ve resmen tasdik edilip edilmedikleri bilinmeyen diğer belgelere ilişkin talebin reddine karar verilmiştir.
Kararı davacı vekilince temyiz edilmiştir.
TTK'nun 66/f. son maddesinde tacirlerin ticari işletmeleriyle ilgili işler dolayısıyle saklamakla yükümlü oldukları belgelerin neler olduğu tadadi olarak gösterilmiş bulunmasına; TTK'nun 68/1.III maddesinde ise tacirlerin ticari defterlerinden başka saklamakla mükellef oldukları kağıtlar, diğer bir deyişle belgeler için de zayi vesikası isteyebileceğinin belirtilmesine; bu durumda 1983-1987 yıllarına ait kanuni defterlerle birlikte bu defterlerdeki kayıtların dayanağı olan belgeler için de zayi vesikası isteyen davacı vekilinin TCK'nun 66/f. son maddesinde gösterilen belgeleri kastetmiş sayılması gerekmesine; esasen bir tacirin zayi olan ticari belgelerinin neler olduğunu tek tek bilip belirtmesinin beklenmemesi gerekmesine göre davacının ticari belgelere ilişkin zayi vesikası isteminin de tanık beyanlarına dayanılarak kabulü gerekirken aksine düşüncelerle reddedilmesi isabetsiz olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenle kararın temyiz eden davacı yararına BOZULMASINA, oyçokluğuyla karar verildi.
KARŞI OY YAZISI
TTK'nun 66/son fıkrasında tacirlerin saklamaları gereken belgelerin neler olduğu sınırlayıcı bir şekilde sayılmamış bulunmamasına göre, aynı yasanın 68/son fıkrası uyarınca zayi belgesi isteyen davacının 66. maddede sayılan veya bu maddede sayılmayan belgelerden hangilerinin yangında zayi olduğunu dava dilekçesinde belirtmesi gerekir. Dava dilekçesinde bu şekilde bir açıklama yapılmadığına göre, bu noksanlığın davacı tarafa mahkemece açıklattırılması ve tamamlattırılarak gerekli deliller toplandıktan sonra karar verilmesi gerekirdi. Bozma kararına bu gerekçenin de eklenmesi gerektiği düşüncesinde olduğumuzdan sayın çoğunluğun bu konuda aksine beliren düşüncelerine katılmıyoruz.
Üye Üye
Işıl ULAŞ İhsan DEMİRKIRAN