 |
T.C.
YARGITAY
11. Hukuk Dairesi
E: 1989/6808
K: 1990/6950
T: 05.11.1990
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Taraflar arasındaki davadan dolayı İstanbul 2.Sulh Hukuk Mahkemesince verilen (...) hükmün temyizen tetkiki davalı vekili tarafından istenmiş (...) olmakla (...) gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR: Davacı vekili, davalı bankanın tahsil için verilen müvekkiline ait (500.000) TL. bedelli bonoyu kaybettiğini ileri sürerek bono bedelinin vadeden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte davalıdan tahsilini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili, faiz de istenmesi nedeniyle davanın asliye hukuk mahkemesinin görevinde olduğunu, ayrıca bonoda ödeme yerinin Adana olması ve bononun Adana'da kaybolması nedeniyle davanın Adana Mahkemelerinde açılması gerektiğini beliterek görev ve yetki itirazında bulunmuş, ayrıca da davacınınöncelikle bir yola başvurulmadan müvekkili banka aleyhine dava açılamayacağını ileri sürerek davanın reddini istemiştir.
Mahkemece, iddia ve savunmaya ve toplanan delillere göre, yerinde bulunmayan yetki ve görev itirazının reddiyle kaydedilen bono bedeli olan (500.000) TL'nın vadeden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte davalıdan tahsilen karar verilmiştir.
Kararı, davacı banka vekili temyiz etmiştir.
1 - (...)
2 - Tahsil amacıyla bankaya verilen bononun banka nezdinde kaybolması halinde, bono lehtarının öncelikle TTK.nun 669. maddesi gereğince zayi nedeniyle iptal davası açması ve bu hususta alacağı ilama dayanarak temel ilişki nedeniyle bono borçlusuna başvurması ve buna rağmen bono bedelini tahsil edememesi hailnde vekalet hükümlerine dayanarak banka aleyhine dava açması gerekir. Dairemizin yerleşmiş içtihatları bu doğrultudadır. Bu nedenlerle bu şekilde harket edilmeden ve henüz zarar doğamadan açılan davanın reddi gerekirken, yazılı gerekçeyle kabulüne karar verilmesi doğru almamış, hükmünün bu nedenle davalı banka yararına bozulması gerekmiştir.
SONUÇ : Yukarıda (2) no.lu bentte yazılı nedenlere davalı vekilinin temyiz itirazının kabulü ile hükmün davalı banka yararına BOZULMASINA, (...) 5.11.1990 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.