 |
T.C.
YARGITAY
11. Hukuk Dairesi
E: 1989/1288
K: 1989/3536
T: 12.06.1989
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Taraflar arasındaki davadan dolayı Sakarya Asliye 2. Hukuk Mahkemesince verilen 8.11.1988 tarih ve 383-557 sayılı hükmün temyizen tetkiki davalı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu, gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : Davacı vekili, davalının müvekkili namına dava dışı Nişkoz A. Şirketine teslim ettiği 50.960 kg. mısır karşılığı olarak davalıya toplam (2.802.800) liralık üç adet çek verdiğini ancak davalının mısırları Hüseyin Çıral firmasına aktararak fatura kestiğini bu nedenle çeklerin karşılıksız kaldığını belirterek, borçlu olmadığının tespiti ile müvekkili hakkında haksız olarak Savcılığına şikayette bulunduğundan (1.000.000) lira manevi tazminatın tahsilini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili müvvekkilinin davaya (2.500.000) lira borç para verdiğini, eski bir mısır alışverişinden dolayı olan (302.000) liranın da dahil edilmesi ile dava konusu çeklerin verildiğini ileri sürerek davanın reddini istemiştir.
Mahkemece, taraflar arasında yazılı bir sözleşme olmadığı davacının iddiasını kanıtlayamadığı yemin hakkını da kullanmadığı gerekçesiyle davanın reddine ilişkin karar Daire'mizin 26.4.1988 günki kararında yazılı nedenlerle bozulmuş, bozmaya uyularak taraflar isticvap edilmiş ve sonuçta verilen çeklerin karşılıksız kaldığı anlaşılarak çekler nedeniyle davacının borçlu olmadığının tespitine, atiye bırakılması nedeniyle manevi tazminat ile ilgili hüküm kurulmasına yer olmadığına karar verilmiştir. Kararı davalı vekili temyiz etmiştir.
Mahkemece, bozmaya uyulmuş gerekli isticvap yapılmış, ancak iddianın subutuna elverişli bir sonuç elde edilmemiştir. Çek ödeme vasıtası olup davalı elinde bulunmakla davalının alacaklı olduğuna karine teşkil eder. Mevcut duruma göre, iddia sabit olmadığından davanın reddi gerekirken kabulüne karar verilmiş olması doğru görülmediğinden hükmün bozulmalı gerekmiştir.
SONUÇ : Yukarıda yazılı nedenlerle davalının temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, oybirliğiyle karar verildi.