 |
T.C.
YARGITAY
11. Hukuk Dairesi
E: 1988/9872
K: 1989/956
T: 20.02.1989
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Taraflar arasındaki davadan dolayı (Bursa 5. Asliye Hukuk Mahkemesi)nce verilen 29.9.1988 tarih ve 691-789 sayılı hükmün temyizen tetkiki davalı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dosyadaki kağıtlar okundu, gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : Davacı vekili, davalının borcunu ödemediğini, yapılan takibe itiraz ettiğini belirterek itirazının iptali ile davalının iflasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili, muaccel bir alacağın bulunmadığını ileri sürerek davanın reddini istemiştir.
Mahkemece, iflasın kamu düzenine ilişkin bulunduğu ve Bursa'da Ticaret Mahkemesinin kurulmuş olduğu gözetilerek dava dosyasının Bursa Ticaret Mahkemesi'ne iş bölümü ilişkisi nedeniyle kesin olmak üzere gönderilmesine karar verilmiştir.
Bir yerde ticaret mahkemesi varsa, asliye hukuk mahkemesinin görevi içinde bulunan ve TTK.nun 4. maddesi hükmünce ticari sayılan davalarla hususi hükümler uyarınca ticaret mahkemesinde görülecek diğer işlere ticaret mahkemesinde bakılır. Kural olarak bir davanın ticari ve hukuki niteliği itibariyle ticaret veya hukuk mahkemesinin iş sahasına girip girmediği hususu yalnız ilk itiraz olarak ileri sürülebilir. Bu itiraz yerinde görüldüğü takdirde dava dosyası ilgili mahkemeye kesin olmak üzere verilen bir kararla gönderilir (TTK.5). Ancak, iki tarafın arzularına tabi olmayan davalarda, ilk itiraz yapılmaksızın dava dosyası mahkemece re'sen Yargıtay yolu açık olmak üzere görevsizlik kararı ile gönderilir. İflas davası iki tarafın arzularına tabi olmayan dava türü olduğundan asliye hukuk mahkemesinin, iflas davalarında görevli asliye ticaret mahkemesine dava dosyasını göndermesi doğrudur. Somut olayda mahkemenin bu kararı niteliği itibariyle gönderme kararı olmayıp, bir görevsizlik kararıdır. Görevsizlik kararlarının da temyiz edilme olanağı bulunduğundan, mahkemenin kesin olmak üzere verdiği karar doğru görülmemiş ve davalının temyiz isteminin incelenmesi gerekmiştir.
Davacı alacaklı 1.7.1988 tarihinde davalı borçlu aleyhine Asliye Hukuk Mahkemesinde iflas davası açmıştır. Bursa ilinde bu tarihten sonra Ticaret Mahkemesi kurulmuş ve mahkeme 22.8.1988 tarihinde göreve başlamıştır. Davacı alacaklı, dava tarihinde doğru mahkemede dava açmış ise de, sonradan Ticaret Mahkemesinin kurulması ve iflas davası da iki tarafın arzularına tabi olmayan bir dava türü olduğundan, iflas davasına ilişkin dosyanın görevli asliye ticaret mahkemesine resen gönderilmesi gerekmektedir. Her ne kadar yerel mahkemece dava dosyasını (iş bölümü-iş sahası) olarak görevli mahkemeye gönderilmiş ise de, bu husus gerekçe yönünden yanlış ve fakat sonuç itibariyle doğru olduğundan yerel mahkeme kararının bu gerekçeyle onanması gerekmiştir.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle davalının temyiz itirazlarının reddiyle sonucu itibariyle doğru olan yerel mahkeme kararının ONANMASINA, bakiye 1.000 lira temyiz ilam harcının temyiz edenden alınmasına, 20.2.1989 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
"