 |
T.C.
YARGITAY
11. Hukuk Dairesi
E: 1988/9653
K: 1989/7143
T: 14.12.1989
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Taraflar arasındaik davadan dolayı İstanbul Asliye 1. Ticaret Mahkemesince verilen hükmün temyizen tetkiki davacı vekili tarafından istenilmekle gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : Davacı vekili, müvekkilinin davalı kooperatifin üyesi olduğunu, davalı kooperatif yönetim kurulunun 11.9.1987 tarihli kararı ile yasa ve iyiniyet kurallarına aykırı olarak ihraç edildiğini iddia ederek ihraç kararının iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili, davacının aynı amaçla kurulmuş bulunan başka bir kooperatife üye olduğunun belirlendiğini, bu nedenle anasözleşmenin 8/c ve 14. maddeleri uyarınca ihraç edildiğini, ihraç kararının yasa ve anasözleşme hükümlerine uygun olduğunu savunarak davanın reddini istemiştir.
Mahkemece, iddia ve savunmaya, bilirkişi raporuna ve toplanan kanıtlara nazaran davacının davalı kooperatife ortak olduktan sonra, aynı amaçla kurulmuş başka bir kooperatife üye olduğunun belirlendiği, bunun anasözleşme hükümlerine aykırı olduğu gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
Kararı davacı vekili temyiz etmiştir.
Davalı kooperatif anasözleşmesinin 7. maddesi ortak olabilme koşullarını düzenlemiş, 8/c maddesi ile ortaklığa giriş sırasına konutu olan veya başka bir kooperatife üye olanların davalı kooperatife üye olamayacaklarını belirterek, üye olamayacak şahıslarla ilgili düzenlemeyi getirmiştir.
Davacı, ortaklığa kabulü sırasında anasözleşmenin 7. ve 8. maddelerindeki koşulları haiz olduğundan davalı kooperatif ortaklığına alınmıştır. bu hususta taraflar arasında bir uyuşmazlık bulunmamaktadır. Uyuşmazlık, bir üyenin ortaklığa kabulünden sonra, başka bir kooperatife daha ortak olması halinde bunun anasözleşme hükümlerine aykırılık teşkil edip etmeyeceği noktasında toplanmaktadır.
Davalı kooperatif anasözleşmesinin ortaklıktan çıkarılma başlığı altında düzenlenen 14/b maddesinde, anasözleşmenin 7. ve 8. maddelerine atıf yapılarak bu maddelerdeki hususları kooperatife giriş sırasında gizleyen ortakların ortaklıktan çıkarılacağı belirtilmiştir. Davalı kooperatife ortak olduktan sonra başka bir kooperatife ortak olma ile ilgili, davalı kooperatif anasözleşmesinde açık bir ihraç sebebi mevcut değildir. Davacının davalı kooperatife üye olduktan çok sonra başka bir kooperatife üye olmasında anasözleşme hükümlerine aykırılık bulunmamaktadır. Bu nedenle mahkemece davanın kabulüne karar verilmesi gerekirken reddine karar verilmesi doğru görülmemiş, hükmün davacı yararına bozulması gerekmiştir.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün davacı yararına BOZULMASINA, 14.12.1989 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.