 |
T.C.
YARGITAY
11. Hukuk Dairesi
E: 1988/7966
K: 1988/7121
T: 25.11.1988
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : The Oriental Fire and General İnsuranca Co. Lt. v.s ile Black Sea Shipping Co arasında çıkan davadan dolayı İstanbul Asliye 3.Ticaret Mahkemesi'nce verilen 7.3.1988 gün ve 81-108 sayılı hükmü bozan dairenin 28.6.1988 gün ve 3667-4342 sayılı ilamı aleyhinde taraf vekilleri tarafından karar düzeltilmesi isteğinde bulunulmuş ve karar düzeltme dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu, gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : Davacı vekili, müvekkillerinin tekne sigortacısı olarak meydana gelen çatma sonucu sigortalı geminin çatması nedeniyle ödedikleri tazminatı olaya karışan geminin donatanından tahsili yolunda acentesine karşı isteyebilecekleri tutarın (2.677.500) Amerikan Doları olarak saptanmasına karşılık, Türk Parasının Dolar Karşısında değer yitirmesi sonucu müvekkillerinin eline ancak (317.585.54) Dolar geçtiğini, davalının gerek BK.nun 105. Maddesi uyarınca, gerekse genel hak ve nısfet kuralları dairesinde müvekkillerinin geçmiş günlü faizi ile karşılanmayan zararlarının tazminle mükellef olduklarını belirterek aradaki fark olan (2.301.706) dolar ile bu tutarın olay tarihinden bu dava tarihine kadar hesaplanan faiz alacağı olarak (2.182.788) dolar ki toplam (4.484.548) Doların davalıdan aynen tahsiline, kabul edilmezse karar tarihindeki Türk parası karşılığının tahsiline, bu istem dahi kabul edilmezse dava tarihinde veya münasip görülecek bir tarihteki Türk parası karşılığına ve dava tarihinden itibaren iskonto faizine hükmedilmesini talep ve dava etmiş, mahkemece davacının kısmen kabulüne ilişkin karar Dairemizin 28.6.1988 gün ve 3667/4342 sayılı kararıyla bozulmuştur.
Taraflar vekilleri süresinde karar düzeltme isteminde bulunmuştur.
Yargıtay ilamında belirtilen gerektirici sebeplere ve haksız eylemin bir türü olan çatmaya ilişkin kur farkından doğduğu öne sürülen munzam zararın Türk Parası olarak tayin ve takdir edilmesinin gerekmesine, BK.nun 105. Maddesi'nin uygulanmasına dair istemin yerel mahkemede tarafların iddia ve savunmalarının tesbitinden sonra değerlendirileceğine göre tarafların bütün karar düzeltme isteğinin reddi gerekir.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı tarafların karar düzeltme isteğinin HUMK.nun 442. Maddesi gereğince REDDİNE, alınması gereken 5000'er lira karar düzeltme harçları peşin ödenmiş olduğundan bu harçların ve takdiren 5000'er lira para cezasının karar düzeltilmesini isteyenden alınarak hazineye gelir kaydedilmesine, 25.11.1988 tarihinde oyçokluğuyla karar verilmiştir.
KARŞI OY YAZISI
Bozma kararındaki karşı oyundaki gerekçe ile davalı tarafın karar düzeltme isteminin kabulü gerektiği kanaatiyle çoğunluğun davalı tarafın karar düzeltme isteminin reddine ilişkin kararına karşıyım.
Başkan
Yavuz OKÇUOĞLU
KARŞI OY YAZISI
Dava, çatma olayı ile oluşan zararın önceki davada dolar olarak saptandığı, ancak mahkemece Türk parasının tahsiline karar verildiği ve bu paranın transferi sırasında kur farkının ayrı bir munzam zarara neden olduğu ileri sürülerek bu munzam zararın tahsili istemine ilişkindir. Bilindiği üzere münzam zarar BK.nun 105. maddesinde düzenlenmiştir. Kur farkından doğan zarar, gerek uygulamada ve gerekse öğretide munzam zarar olarak değerlendirilmiş bulunmaktadır. Munzam zarar kendine özgü bir zarar türü olup, bu zararın ne kadar bir süre içinde istenebileceği hususunda, yasalarımızda açık bir hüküm yoktur. Hal böyle olunca, munzam zarar için genel bir hüküm olan BK:nun 125. Maddesi'nin uygulanması gerekir. Başka bir deyişle, BK.nun 105. Maddesi'nde öngörülen munzam zarara ilişkin dava on yıllık zamanaşımına tabidir.
Somut olayın özelliğine göre, davacının gerçek zararı mahkeme kararı ile saptandığı için BK.nun 135/2. Maddesi'nin uygulanması gerektiği görüşünü aynen benimsemekle beraber, BK.nun 105. Maddesi'ne ilişkin davalarda on yıllık zamanaşımının uygulanması gerektiği görüşünün de Daire kararındaki gerekçeye eklenmesi düşüncesiyle çoğunluğun kararına sadece bu nedenle katılmıyorum.
Üye
Gönen ERİŞ