 |
T.C.
YARGITAY
11. Hukuk Dairesi
E: 1988/3907
K: 1989/808
T: 13.02.1989
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Taraflar arasındaki davadan dolayı Beyoğlu 3. Asliye Hukuk Mahkemesince verilen (...) hükmün temyizen tetkiki davalı F Video tarafından istenmiş (...) olmakla (...) gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : Davacı vekili dilekçesinde, müvekkilinin (Lion Man - Çelik Pençe) isimli sinema filminin tüm gösterme hakkını satın aldığını, davalı A Video'nun diğer davalıdan temin ettiği koneti çalıştırdığını ileri sürerek uğranılan kar mahrumiyeti nedeniyle şimdilik 2.000.000 TL davalılardan yasal faizi ile birlikte tahsilini talep ve dava etmiştir.
Davalı A Video vekili cevabında, filmi F Video'dan aldığını, husumetin kendilerine yöneltilemeyeceğini savunarak davanın reddini istemiştir.
Davalı F Video cevabında, nizalı filmle ilgilerinin bulunmadığını savunarak davanın reddini istemiştir.
Mahkemece tesbit dosyası, davacı delilleri, bilirkişi raporuna göre davacının 1.125.000 TL talep edebileceği gerekçesi ile bu miktarın yasal faizi ile birlikte davalılardan müteselsilen tahsiline karar verilmiştir.
Hükmü 2 no.lu davalı temyiz etmiştir.
Davacı, davalılar aleyhine tazminat davası açmış ve davalılardan F Video iddia edilen olayla ilgisinin olmadığını ve dolayısıyla husumetin kendisine düşmediğini ileri sürerek davanın husumet yönünden reddini istemiştir. Mahkemece bu davalının savunması üzerinde durulmadan aleyhine hüküm tesis edilmiştir. Ayrıca mahkeme kararında husumetin davalı F. Video'ya düştüğüne ilişkin her hangi bir gerekçeye yer verilmediği anlaşılmıştır. Bu itibarla davacıya, davalı F. Video'ya da husumetin düşeceğine ilişkin delillerin sorularak istenmesi ve davalı F. Video'dan da karşı delillerinin varsa talep edilmesi ve adı geçenlerin delillerinin ibrazından sonra bu deliller incelenerek sonucu çevresinde bir karar verilmesi icabederken bu yönler üzerinde durulmaksızın davalı F. Vidüo aleyhine hüküm tesisi doğru görülmemiş ve hükmün bozulması gerekmiştir.
SONUÇ : Yukarıda belirtilen nedenlerle davalı F Video'nun temyiz itirazının kabulü ile hükmün davalı F. Video lehine BOZULMASINA, (...) 13.2.1989 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.