 |
T.C.
YARGITAY
11. Hukuk Dairesi
E: 1988/3517
K: 1989/194
T: 23.01.1989
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Taraflar arasındaki davadan dolayı Ankara Asliye 4. Ticaret Mahkemesince verilen 26.6.1987 tarih ve 458-481 sayılı hükmün temyizen tetkiki davalı vekili tarafından istenmiş olmakla gereği konuşulup düşünüldü: KARAR : Davacı vekili dilekçesinde, müvekkilinin davalı ile yaptığı sözleşme gereği (2) adet dozerini davalıya kiraya verdiğini, çalışmalar sürerken davalının (4.921.581, TL.) borçlandığını, 1.350.000 TL.'yı da istihkakından kestiğini ileri sürerek toplam (6.271581, TL) dan (510.000TL) 'nın şimdilik tahsiline, fazlaya dair haklarının saklı tutulmasını talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili cevabında, kesintinin sözleşmenin 20 nci maddesine göre yapıldığını, davacının arıza, hava muhalefeti, yeterli eleman bulunmaması, dozerleri tam randımanlı çalıştırmaması nedeniyle davanın reddini savunmuştur.
Mahkeme, iddia ve savunmaya, tarafların ibraz ettikleri tüm deliller üzerinde yaptırılan bilirkişi incelemesine göre, alınan ek rapor doğrultusunda davalının davacı istihkakından yaptığı kesintinin dozer kiralama sözleşmesine göre (2.421.581, TL.)'nın haksız bulunduğundan bahisle şimdilik talep edilen (510.000) TL.'nın davalıdan tahsiline karar verilmiştir.
Hükmü davalı vekili temyiz etmiştir.
Mahkemece davanın halli için yeterli inceleme yapılmıştır. Öncelikle davacıya dava ettiği alacağın oluşumu açıklattırılmak ve davalıdan ise yapılan kesinti ve eksik ödemelerin sebepleri yine kalem kalem sorularak saptanmak, bundan sonra uzman bilirkişi heyeti aracılığı ile taraflar arasındaki sözleşmenin 6, 18,19 ve 20 nci maddeleri gözönünde tutularak dozerin davalıya kiralandığı ve onun elinde kaldığı süre ile davacı tarafından ilk defa işyerine ve son defa işyerinden kendi hakimiyet sahasına ne zuretle nakil yapıldığı, dozerin davalı elinde iken onun işyerleri arasında ne suretle nakiller yapıldığı, dozerin kira dönemi içinde arızalanması sebebiyle çalışamadığı günler var ise bunların süresi ve bu süre içerisinde ödenmemesi icab eden ne kadar ücretin mevcut olduğu incelenip hesaplanmak ve sonucuna göre bir karar verilmek gerekirken yetersiz çelişkili bilirkişi raporları ile sonuca gidilmesi doğru görülmediğinden hükmü bozulması gerekmiştir.
SONUÇ : Yukarıda belirtilen nedenlerle davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün davalı yararına BOZULMASINA, 23.1.1989 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.