 |
T.C.
YARGITAY
11. Hukuk Dairesi
E: 1988/1489
K: 1988/1500
T: 11.03.1988
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Osmanlı Bankası A.Ş. ile Hattat Halıcılık İhracat ve Tic. A.Ş. vs. arasında çıkan davadan dolayı İstanbul Asliye 4. Ticaret Mahkemesince verilen hükmü onayan Dairenin 3.11.1987 gün ve 3315-5856 sayılı ilamı aleyhinde davalı (H.) vekili tarafından karar düzeltilmesi isteğinde bulunulmuş olmakla gereği konuşulup düşünüldü :
KARAR : Davacı banka, cari hesap suretiyle avans mukavelesine dayanılarak davalı şirkete açılan krediyi takibe rağmen davalı şirketin ve kefili diğer davalı (H.)'in ödemeyerek itiraz ettiklerinden bahisle itirazın iptali ile inkar tazminatının tahisiline karar verilmesini istemiş, mahkemece istek kısmen kabul edilmiş, hüküm Dairemizce onanmıştır.
Davalı (H.) vekili karar düzeltme isteminde bulunmuştur.
Dosyadaki yazılara, mahkeme kararında belirtilip Yargıtay ilamında benimsenen gerektirici sebeplere ve davalı kefil (H.)'in diğer davalı şirketin kuruluşlarından ve ortaklarından olmasına, banka ile yapılan (cari hesap suretiyle avans mukavelesini) de şirket adına imzalamış bulunmasına, bu suretiyle gerek şirket ortağı gerekse imzalayan kişi olarak kefaletin hangi tür sözleşme için yapıldığını (ferdileştirme) bilmekte olmasına ve bilmediğini iddia edemeyeceğine, ferdileştirmenin dar anlamda alınmaması gerekmesine, "bugün doktrinde ve uygulamada unsurları belli olmak kaydıyle devamlı, değişik muhtevalı, birden ziyade mükellefiyetleri havi bir borç münasebeti için kefil olmanın mümkün görülmesine, bir kredi borcuna veya bir hesabı cariye kefil olunduğu takdirde kaideten tek bu borca değil, fakat muayyen bir hudut dahilinde çeşitli zamanlarda ve değişik miktarlarda açılan kredilerin tek bir kefalet mükellefiyetinin kapsamına dahil olacağına" (Doç. Dr. Seza REİSOĞLU, Türk Kefalet hukuku, 1964. s. 13) (aynı mealde, Prof. Dr. Haluk TANDOĞAN, Borçlar hukuku, Özel Borç İlişkileri, 1987,s. 717-718) ve ayrıca asıl borçlu şirketin karar düzeltme yoluna gitmemesi suretiyle borcun ve borçlularının asıl borçlu bakımından kesinleşmiş bulunmasına göre davalı (H.) vekilinin HUMK.'nun 440 ıncı maddesine uygun görülmeyen karar düzeltme isteğinin reddi gerekir.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı davalı (H.) vekilinin karar düzeltme isteğinin HUMK. 'nun 442 nci maddesi gereğince REDDİNE 11.3.1988 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.