 |
T.C.
YARGITAY
11. Ceza Dairesi
Esas no: 2000/5091
Karar no: 2000/5185
Tarih: 17.11.2000
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- EMNİYETİ SUİSTİMAL
- TAKİPSİZLİK KARARI
Karar Özeti: Müsnet emniyeti suistimal suçundan açılmış bir dava ve kesinleşmiş bir hüküm bulunmadığı gözetilerek, yargılamaya devamla sonucuna göre hüküm tesisi gerekirken, C. Başsavcılığının takipsizlik karan esas alınarak kamu davasının reddi doğru değildir.
(1412 s. CMUK. m. 253)
Emniyeti suistimal suçundan sanık Niyazi'nin yapılan yargılanması sonunda; CMUK.nun 253. maddesi gereğince kamu davasının reddine dair (Ankara 23. Asliye Ceza Mahkemesi)nden verilen 15.6.1999 gün ve 1999/1218 Esas, 1999/671 Karar sayılı hükmün süresi içinde Yargıtay'ca incelenmesi müdahil tarafından istenilmiş olduğundan dava evrakı C. Başsavcılığın onama isteyen 20.10.2000 tarihli tebliğnamesi ile daireye gönderilmekle incelenerek gereği görüşüldü.
Müsnet suçtan açılmış bir dava ve kesinleşmiş bir hüküm bulunmadığı gözetilmeden, yargılamaya devamla sonucuna göre hüküm tesisi gerekirken, C. Başsavcılığının takipsizlik kararı esas alınarak CMUK.nun 253. maddesi uyarınca kamu davasının reddine karar verilmesi,
Kanuna aykırı ve müdahilin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan sair yönleri incelenmeyen hükmün bu sebepden dolayı CMUK'nun 321. maddesi uyarınca (BOZULMASINA), 17.11.2000 gününde oybirliğiyle karar verildi.