 |
T.C.
YARGITAY
10. Hukuk Dairesi
E: 2005/10315
K: 2005/13508
T: 19.12.2005
İŞ DAVALARINDA YETKİLİ MAHKEME
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
İçtihat Özeti: 5216 sayılı Yasanın yürürlüğe girdiği tarihten sonra Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu kararı ile Büyükşehir belediyesi sınırları içinde kalan ilçelerde görülmekte olan ve 5216 sayılı Yasanın yürürlüğe girdiği tarihe kadar açılmış olan iş davalarının açıldığı mahkemelerde görülmeye devam olunacağı, bu tarihten sonra açılan davaların bağlı bulundukları ağır ceza merkezlerinde oluşturulan müstakil iş mahkemelerinde görüleceği belirtilmiştir.
(5216 s. Büyükşehir Belediyesi K. m. 6)
(4857 s. İş K. m. 20, 121)
Davalı, S.... Beton Madencilik San. ve Tic. A.Ş., Yerel Mahkemenin 24.12.2002 tarih 2001/122 E., 2002/233 sayılı kesinleşen kararının iade-i muhakeme yoluyla iptaline karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, ilamında belirtildiği şekilde mahkemenin yetkisizliği nedeniyle dava dilekçesinin reddine karar vermiştir.
Hükmün, davalılardan S... Beton Mad. San. ve Tic. A.Ş. Avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve tetkik hakimi tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
18.01.2001 tarihinde açılan ve Dairemizce onanmak suretiyle kesinleşen dava için davalılardan S.... Beton Mad. San. ve Tic. A.Ş. vekili iadei muhakeme talebinde bulunmuş, Mahkemece; Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun kararı uyarınca Büyükçekmece ilçesinin bağlı olduğu Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesinin yargı çevresinde müstakilen kurulmuş iş mahkemeleri iş davalarına bakmakla yetkili kılınmış olduğu gerekçesiyle dava dilekçesinin yetki yönünden reddine karar verilmiştir.
Yetki konusu davanın açıldığı tarihde yürürlükte bulunan mevzuata göre tespit edilir. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun 14.11.2002 tarih ve 520 sayılı kararı uygulamadaki tereddütleri ortadan kaldırmaya yönelik genel esasları belirtmiş olup; buna göre; Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisindeki merkez ilçe ile diğer ilçelerin adı ile kurulu ağır ceza mahkemelerinde oluşturulan müstakil iş mahkemelerinin yargı çevresinin, yalnız Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde kalan ilçeleri kapsama alacak biçimde, ağır ceza mahkemesinin yargı çevresi olarak tespitine karar vermiştir. Büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde kalan merkez ilçenin adı ile kurulmuş müstakil iş mahkemelerinin yargı yetkisi Büyükşehir Belediyesi hudutları ve ağır ceza mahkemesinin yargı çevresi ile sınırlandırılmıştır. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun anılan kararında ayrıca kararın ilanına kadar açılmış olan davaların açıldığı mahkemelerde görülmeye devam edilmesine karar verilmiştir.
5216 sayılı Yasanın yürürlüğe girdiği 23.07.2004 tarihinden sonra Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu 27.12.2004 tarih ve 636 sayılı kararı ile Büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde kalan ilçelerde görülmekte olan ve 5216 sayılı Yasanın yürürlüğe girdiği tarihe kadar açılmış olan iş davalarının açıldığı mahkemelerde görülmeye devam olunmasına, bu tarihten sonra açılan iş davalarına ise Yüksek Kurulun 14.11.2002 tarih ve 520 sayılı kararı gereğince bağlı bulundukları ağır ceza merkezlerinde oluşturulan müstakil iş mahkemelerinde görülmesine karar verilmiştir.
Somut olayda; davanın açıldığı 18.01.2001 tarihinde Büyükçekmece ilçesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisine alınmış değildir. Bakırköy İş Mahkemelerinin Büyükçekmece ilçesi sınırları ile ilgili yargı yetkisi, Büyükçekmece ilçesinin 5216 sayılı Büyükşehir Belediyeleri Hakkındaki Kanunla İstanbul Büyükşehir Belediyesi sınırları içine alındığı 23.07.2004 tarihinden itibaren başlamıştır. Bu durumda anılan kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce açılan söz konusu davaya Büyükçekmece Asliye (İş) Mahkemesince bakılması gerekir.
Kaldı ki; Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 448. Maddesi uyarınca yargılamanın yenilenmesine ilişkin talep kararı veren mahkemeye verileceğinden ve orada incelenerek karara bağlanacağından bir başka mahkemeye gönderilemez.
Mahkemece, açıklanan maddi ve hukuki ilkeler gereğince işin esasına girilerek hasıl olacak sonuca göre karar verilmesi gerekirken, yazılı gerekçelerle yetkisizlik kararı verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
O halde davalının bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde davalılardan S... Beton Mad. San. ve Tic. A.Ş.'ye iadesine 19.12.2005 gününde oybirliğiyle karar verildi.