 |
T.C
YARGITAY
10. HUKUK DAİRESİ
E: 2003/541
K: 2003/1284
K: 27.02.2003 Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- Hİ
ZMET TESPİ Tİ TANIK ANLATIMLARININ İ NANDIRICILIĞ I
- İŞ
E Gİ RİŞ Bİ LDİ RGESİ
- HAK DÜŞÜ
RÜ CÜ SÜ RE
ÖZETİ : Davacı ile davalı iş verenin aynı soyadı nı taşı dığı anlaşı ldığı ndan mahkemece akrabalı k derecesi araş tı rı larak iş verenin yakı n akrabası olması halinde davacı yı sosyal gü venlik hakları ndan mahrum etmesinin hayatı n olağ an akışı na ters düş eceğ inin muhakkak olduğ u hususu da değ erlendirilmeli, ayrı ca 01.05.1991 tarihli iş e giriş bildirgesinin varide numarası ndan Kurum 'a intikal etme tarihi araş tı rı larak, beş yı llı k hak düşü rü cü sü re geç tikten sonra Kurum'a ibraz edilmiş se hak düşü rü cü sü re olgusu tartışı lmalı dı r.
506 s. SSK/79
Davacı , davalı lardan iş verene ait iş yerinde 01.05.1991-31.03.1993 tarihleri arası nda ç alış tığı nı n ve 01.11.1996 tarihi itibariyle emekliliğ e hak kazandığı nı n tespiti ile ö denecek olan emekli aylığı nı n faizleriyle birlikte davalı Kurumdan tahsiline karar verilmesini istemiş tir.
Mahkeme, ilamı nda belirtildiğ i ş ekilde isteğ in kı smen kabulü ne karar vermiş tir.
Hü kmü n davalı Kuram vekili tarafı ndan temyiz edilmesi ü zerine temyiz isteğ inin sü resinde olduğ u anlaşı ldı ktan ve Tetkik Hakimi tarafı ndan dü zenlenen raporla dosyadaki kağı tlar okunduktan sonra iş in gereğ i düşü nü ldü ve aş ağı daki karar tespit edildi.
Mahkemece yapı lan araş tı rma hü kü m kurmaya yeterli değ ildir. Yasal dayanağı 506 sayı lı Kanunun 79/10. maddesi olan bu tü r davalarda ç alış ma iddiası nı n gerç eğ e uygunluğ u ö zel bir duyarlı lı kla araş tı rı lmalı dı r.
Davacı ile birlikte ç alış anlar saptanarak bu kiş iler ve bordro tanı kları resen tanı k sı fatı ile dinlenmeli, iş yerinin kapsam, kapasite ve niteliğ i ile bu beyanlar kontrol edilmeli, mü mkü n oldukç a iş yerinin mü dü r, amir, ş ef gibi görevlileri ile iş yerine komş u ve yakı n iş yerlerinde ç alış anlar ve iş verenler dinlenerek ç alış ma olgusu açı k ş ekilde saptanmalı , tanı kları n sö zleri değ erlendirilirken verdikleri bilgiye nası
|