 |
T.C.
YARGITAY
10.Hukuk Dairesi
Esas Karar
2003/3938 2003/4611
YARGITAY İLAMI
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
Davacı, 24.08.1998 tarihinde geçirdiği iş kazası neticesinde meydana gelen malüliyet oranının tesbitine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, ilamında belirtildiği şekilde isteğin kabulüne karar vermiştir.
Hükmün, davalılardan Sosyal Sigortalar Kurumu Avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi Hatice Kamışlık tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.
Dava; Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulu'nun 16.01.2001 tarih ve 5/164 sayılı malüliyet gerekmediğine dair karara itiraz ile malüliyet oranının tesbiti istemine ilişkin olup, mahkemece 08.11.2002 tarih 6573 sayılı Adli Tıp Kurumu'nun raporuna dayanılarak davacının malüliyet oranının % 5 olduğunun tesbitine karar verilmiştir.
Sürekli iş göremezlik halinin belirlenmesinde izlenecek yolun ne olduğu 506 Sayılı Kanunun 109. maddesinde hükme bağlanmıştır. Buna göre kurum sağlık tesisleri tarafından düzenlenen raporlara dayanılarak verilen kararlara karşı ilgililerin Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kuruluna itiraz hakları mevcuttur. Söz konusu kurulun raporlarının kurumu bağlayacağı, diğer ilgililer yönünden bağlayıcı olmayıp başka sağlık kurumları tarafından inceleme ve araştırma yapılmasını isteyebilecekleri 28.06.1976 tarih ve 6/4 sayılı Yargıtay İçtihadı Birleştirme Büyük Genel Kurulu kararının gereğidir. Olayda her ikisi de üst
kurul olan Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulu raporu ile Adli Tıp Kurumu raporu arasında açık çelişki mevcut olup, çelişkinin Tıp Fakülteleri Kürsü Başkanlıklarından Sosyal Sigortalar Sağlık İşlemleri Tüzüğü çerçevesinde düzenlenerek alınacak rapor ile giderilip hasıl olacak sonuca göre karar verilmesi gerekirken eksik inceleme ve araştırma ile hüküm kurulmuş olması usule ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
O halde davalı Sosyal Sigortalar Kurumunun bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 02.06.2003 gününde oybirliğiyle karar verildi.