 |
T.C.
YARGITAY
10.Hukuk Dairesi
Esas Karar
2003/3372 2003/4137
YARGITAY İLAMI
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
Davacı, 12.01.1998 - 30.07.1999 devresinde Bağ-Kur sigortalılığının iptali ile Sosyal Sigortalar Kurumu sigortalısı olduğunun tespitine karar verilmesini istemektedir.
Mahkeme, ilamında belirtildiği şekilde davanın reddine, davacının 19.06.1996 - 30.07.1999 devresinde zorunlu Bağ-Kur sigortalısı olduğunun tespitine karar vermiştir.
Hükmün, davacı tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi Fatih Arkan tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.
Davacının Bağ-Kur sigortalılığının dayanağı, Eskol Döşeme Limited Şirketi ortaklığıdır. Davacı sigortalının ayrıca 12.1.1998 gününden itibaren sürekli olmak üzere, farklı işyerlerinde Sosyal Sigortalar Kurumu kapsamında çalışmasını sürdürdüğü anlaşılmaktadır.
Gerçektende, 1479 Sayılı Kanunun 24/I-d maddesine göre diğer sosyal güvenlik kuruluşları kapsamı dışında kalan ve her hangi bir işverene hizmet akdi ile bağlı olmaksızın kendi nam ve hesabına bağımsız çalışanlardan; Limited Şirket ortakları Bağ-Kur sigortalısı sayılırlar. Zorunlu sigortalılıkta esas olan kendi nam ve hesabına bağımsız çalışma olgusudur. Davacının bu dönemde ortağı bulunduğu Limited Şirkette kazanç temini için fiili çalışmasını sürdürüp sürdürmediği, şirketin gelirlerinin sigortalının geçiminde baskın nitelikte bulunup bulunmadığı konusunda tarafların göstereceği tüm deliller toplanıp irdelenerek sonucuna göre karar verilmelidir. Belirtilen devre arasında Bağ-Kur ve Sosyal Sigortalar Kurumuna tabi zorunlu sigortalılığın çakışması nedeniyle, Sosyal Güvenlik Sistemimizde çifte sigortalılık söz konusu olmadığından her iki sosyal
güvenlik kurumuna tabi sigortalılığının çakıştığı bu dönemde baskın çalışma araştırılarak baskın çalışmanın geçtiği kuruma tabi sigortalılığa üstünlük tanıması gerekir.
Mahkemece, belirtilen maddi ve olgular gözetilerek yapılacak araştırma sonucu hüküm kurmak gerekirken, soyut düzeydeki limited şirket ortaklığı sıfatına itibar edilerek eksik araştırma ve inceleme ile yazılı şekilde istemin reddine karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
O halde, davacının bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul olunmalı ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ:Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA,temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 12.05.2003 gününde oybirliğiyle karar verildi.