 |
T.C.
YARGITAY
10.Hukuk Dairesi
Esas Karar
2003/3297 2003/4107
YARGITAY İLAMI
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
Davacı, davalılardan işverene ait işyerinde 1989 – 1996 ve 1996 – 2000 arasında geçen çalışmalarının tespiti ile sigortalı sayılmasına karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, ilamında belirtildiği şekilde isteğin kısmen kabulüne karar vermiştir.
Hükmün, davalılar Avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi S.Özlem Hatiboğlu tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
Tesbiti istenen dönem uzun bir süreye ilişkindir. Dinlenen tanık beyanları hüküm kurmaya ve davanın kabulüne elverişli nitelikte görülememiştir. Zira tanıklar somut olgulara dayanarak hiçbir bildirimde bulunmadıkları anlaşıldığı gibi gösterilen işyerinde uzun yıllar bir sigortalının çalışmış olması hayatın olağan akışına ve yaşam deneyimlerine aykırıdır.
Bu durumda kanıtlanamayan davanın reddine karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde kabulüne karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 08.05.2003 gününde oybirliğiyle karar verildi.