 |
T.C.
YARGITAY
10.Hukuk Dairesi
Esas Karar
2003/1902 2003/3110
YARGITAY İLAMI
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
Davacı, idari para cezası ve ödeme emrinin iptaline karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, ilamında belirtildiği şekilde davanın reddine karar vermiştir.
Hükmün, davacı Avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi Özlem Hatiboğlu tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
506 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun 80. maddesine göre idari para cezaları da dahil olmak üzere kurum alacaklarının takip ve tahsilinde 6183 sayılı yasa hükümleri uygulanır. Somut olayda kurum, işveren aleyhine idari para cezasından dolayı ödeme emri gönderdiği ve davacının aynı yasanın 58. maddesi uyarınca ödeme emrine itiraz davası açtığı anlaşıldığından iş bu davanın iş mahkemesinde görülebileceği gözetilmeden dava dilekçesinin yargı yolu yanlışlığı nedeniyle reddine karar verilmiş bulunması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
Mahkemece yapılacak iş idari para cezasının kesinleşip kesinleşmediğini araştırmak şayet kesinleşmemiş ise sonucunu beklemek idari para cezası kararının kesinleştiği anlaşıldığı takdirde davanın reddine, bu cezanın gerek kurum gerekse sulh ceza mahkemesince ortadan kaldırıldığı anlaşıldığı takdirde davanın kabulüne karar vermekten ibarettir.
O halde davacının bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 03.04.2003 gününde oybirliğiyle karar verildi.