 |
T.C.
YARGITAY
10. Hukuk Dairesi
E: 2003/1778
K: 2003/3015
T: 01.04.2003
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
2709 s. Anayasa/73
3065 s. KDVK/20
506 s. SSK/11
Davacı, 05.09.1998 tarihinde meydana gelen olayın iş kazası olduğunun tespitine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, ilamında belirtildiği şekilde isteğin kısmen kabulüne karar vermiştir.
Hükmün, davalılardan B.Müh.Tic.İnş.San.Ltd.Şti. ve Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı Avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi Mehmet Şahin tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.
1- Dava; davalı B. Mühendislik İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret Limited Şirketinin yükleminde bulunan inşaat işyerinde 05.09.1998 tarihinde meydana gelen ve davacı O.N.D.'ın, inşaattan düşerek yaralanmasıyla sonuçlanan olayın 506 Sayılı Kanunun 11.maddesi kapsamında iş kazası olduğunun tespiti istemine ilişkin olup, kazalı işçinin taşeron sıfatıyla davalı A.E. tarafından işe alınıp çalıştırıldığı dava dosyasındaki bilgi ve belgelerden açıkça anlaşıldığından davanın A.E. yönünden de kabulü gerekirken eksik inceleme ve yanılgılı değerlendirme sonucu yazılı şekilde A.E. hakkındaki davanın reddine karar verilmesi,
2- Anayasa'nın 73. maddesi, "Vergi, resim,harç ve benzeri mali yükümlülükler kanunla konulur, değiştirilir veya kaldırılır." düzenlemesini içermekte olup, öğreti ve uygulamada "verginin yasaııığı" olarak adlandırılan bu ilke vergi, resim, harç ve benzeri kamusal güce dayalı bütün yükümlülüklerin yasayla düzenlenmesi zorunluluğunu öngörmektedir. Vergi yükümlülüğünün konusu, yükümlüsü, matrahı ve oranı gibi unsurların yanında, vergiden doğan ödev ve usul ilişkilerinin de yasayla düzenlenmesi gereği anılan hükmün zorunlu sonucudur.
3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 20. maddesinde yer alan,
1.Teslim ve hizmet işlemlerinde matrah, bu işlemlerin karşılığını teşkil eden bedeldir.
2. Bedel deyimi, malı teslim alan veya kendisine hizmet yapılan veyahut bunlar adına hareket edenlerden bu işlemler karşılığında her ne suretle olursa olsun alınan veya bunlarca borçlanılan para, mal ve diğer suretlerde sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaat, hizmet ve değerler toplamını ifade eder." düzenlemesindeki vergi matrahı tanımından hareket edildiğinde de, davada haksız çıkan tarafın, davada lehine hüküm kurulan tarafın vekilinin hizmetinden yararlanan kişi olarak nitelenemeyeceği gibi, aynı maddenin 4 numaralı bendi de, "Beııi bir tarifeye göre fiyatı tespit edilen işler ile bedelin biletle tahsil edildiği hallerde tarife ve bilet bedeli Katma Değer Vergisi dahil edilerek tespit olunur ve vergi müşteriye ayrıca intikal ettirilmez." açık hükmünü içermektedir.
Kuşkusuz bir kimsenin katma değer vergisi mükeııefi olup olmadığına ilişkin uyuşmazlıklar adli yargı yerinde çözümlenemez.
04.12.2002 Tarihinde yürürlüğe giren Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi'nin 21. maddesinde yer alan, "Bu tarifede yer alan ücretlere 3065 sayılıkanun hükümleri gereği Katma Değer Vergisi ayrıca ilave edilir." ifadesinin: yukarıda sıralanan yasal gerekler gözetilerek oluşturulmuş bir düzenlemeyi içermediği ve normlar hiyerarşisine uygun hukuksal bağlayıcılık kazanmış bır düzenleme niteliğini kazanmadığından, Hukuk Usulü Muhakemeleri Ka: nunu'nun 423. maddesinde yer almayan bir unsurun da yargılama giderlerı kapsamında hüküm altına alınmış olması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
O halde, davalı B. Mühendislik İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ve Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığının bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 01.04.2003 gününde oybirliğiyle karar verildi.