 |
T.C.
YARGITAY
10.Hukuk Dairesi
Esas Karar
2003/1213 2003/1965
YARGITAY İLAMI
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
Davacı, Kurum kayıtlarında hatalı yazılan doğum yeri ve doğum tarihinin nüfus kaydına uygun olarak düzeltilmesini istemiştir.
Mahkeme, ilamında belirtildiği şekilde isteğin kabulüne karar vermiştir.
Hükmün, davalı Avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi Özlem Hatiboğlu tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.
Sigortalının Kurum'a bildirilen belgedeki kayıtların kendisine ait olduğu ve düzeltilmesi davalarında ispat biçimi önem taşımaktadır.
Yazılı ve bilimsel delillerin tanık sözlerine karşı öncelik taşıdığı tartışmasızdır.Hal böyle olunca da bu tür aidiyet ve tespit davalarında gerçeğin tam olarak saptanması için tanık sözlerinden ayrı olarak işin kuşku ve duraksamaya yer vermeyecek şekilde etraflıca araştırılması gereği ortadadır.
Mahkemece yapılacak iş; öncelikle Kurum'da ve işyerinde kayıtlı 1963 Kağızman doğumlu Perihan Kalko'nun nüfus kayıtlarını getirterek ve kayıtlı bulunduğu mahalden zabıta marifeti ile araştırılarak, varlığının tespiti halinde duruşmaya çağırıp dinlemek, bunun dışında işyerinde sigortalıyı çalıştıran ve kendisini yakından tanıması gereken en yakın yetkili kişilerin ve bordrolarda görünen kişilerin bilgisine başvurmak, tanıklardan; işyerinde yapılan iş ile davacının yaptığı iş ayrıntılı olarak sorularak; davacının çalışma tarihindeki yaşı dikkate alınarak yaptığı işin yaşına uygun olup olmadığını değerlendirmek,Diğer taraftan işyerindeki ve Kurum'daki davacının imza ve fotoğraflarını taşıyan belgeler celbedilerek, davacıya işe giriş bildirgesindeki imzanın kime ait olduğu sorularak huzurda alınan imza örnekleri ile birlikte uzman bilirkişilerce inceleme yaptırmak, işe giriş bildirgesindeki imzanın zaman içinde değişebileceği veya işyeri sahibi veya muhasebecisi gibi kişilerce de atılabileceği olgusu da gözönünde tutularak ve tüm deliller birlikte değerlendirilerek varılacak sonuca göre karar vermekten ibarettir.
Mahkemece açıklanan hususlar üzerinde durulmaksızın eksik inceleme ve araştırma ile karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup Bozma nedenidir.
O halde, davalı Kurum'un bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ:Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 13.03.2003 gününde oybirliğiyle karar verildi.