 |
T.C.
YARGITAY
10.Hukuk Dairesi
Esas Karar
2002/7869 2002/9640
YARGITAY İLAMI
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
Davacı, yerel mahkemenin 28.11.1997 tarih ve 1996/73 Esas 1997/138 karar sayılı kararın yürütümünün durdurulması ve yine aynı karar ile verilen Dudu Esen'in 15.04.1994 tarihli Sosyal Sigortalar Kurumundan emeklilik başvurusunun reddine ilişkin kararının ve mahkeme kararının iptaline karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, ilamında belirtildiği şekilde isteğin kabulüne karar vermiştin.
Hükmün, davalılardan Bağ-Kur Avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi Osman Bülbül tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.
Davanın yasal dayanağını oluşturan 2829 Sayılı Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkındaki Kanunun geçici 3. maddesine göre 1479 Sayılı Bağ-Kur yasasının ek geçici 4. madde hükmü uyarınca borçlanılan hizmet sürelerinin hizmet birleştirilmesi sırasında dikkate alınması mümkün bulunmamaktadır.
Öte yandan Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 445/1. maddesi hükmüne göre mahkeme sırasında elde edilemeyen ve hükme esas olacak bir belgenin hükmün verilmesinden sonra ele geçirilmesi durumunda kesinleşmiş bir karar hakkında iade-i muhakeme istenebileceği öngörülmüştür.
Dava konusu olayda davalı sigortalının Sosyal Sigortalar Kurumu ve Bağ-Kur Genel Müdürlüğü aleyhine Çorum İş Mahkemesinin 1996/73 esasına kayıtlı açılan dava sonucunda verilen ve Yargıtay'ca onanan 28.11.1997 tarih, 1997/138 sayılı kararda; davacının Sosyal Sigortalar Kurumuna ve Bağ-Kur'a tabi hizmetleri ve yine Bağ-Kura isteğe bağlı sigortalı olarak 29.06.1987 tarihinden geriye doğru ödediği 10 yıllık hizmet süresi dikkate alınarak 2829 Sayılı Yasanın 8 ve ekli maddeleri gereğince son yedi yıllık çalışma süresinin son üç buçuk yılı Sosyal Sigortalar Kurumunda geçmiş bulunduğundan Sosyal Sigortalar Kurumundan emekli olması gerekir gerekçesi ile Bağ-Kur'a yönelik davanın reddine ve Sosyal Sigortalar Kurumuna yönelik davanın kabulüne karar verilmiştir.
Davalı sigortalının 1479 Sayılı Yasanın ek geçici 4. maddesi uyarınca yaptığı borçlanma Çorum İş Mahkemesinin 1996/73 Esas sayılı dava dosyasının yargılaması sırasında Bağ-Kur Çorum İl Müdürlüğünün dosyada mevcut yazılarından anlaşıldığı gibi temyiz aşamasında Sosyal Sigortalar Kurumu vekili, on yıllık borçlanmayı temyiz sebebi olarak ileri sürmüş buna rağmen mahkeme kararı onanmıştır.
Bu nedenle Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 445/1. maddesine göre hükmün verilmesinden sonra yeni bir belge ele geçirilmemiştir.Dolayısıyla iadeyi muhakeme talebinin reddine karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde kabulüne karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
O halde, davalı Bağ-Kur'un bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ:Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 12.12.2002 gününde oybirliğiyle karar verildi.