 |
T.C.
YARGITAY
10. Hukuk Dairesi
E: 2000/8784
K: 2001/1020
T: 15.2.2001
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- KURUM ZARARININ RÜCUAN ÖDENMESİ
- İŞ KAZASINDA MALUL KALAN SİGORTALININ BAKIM GİDERİ
Karar Özeti:İş kazası sonucu yüzde yüz meslekle kazanma gücünü kaybeden ve bir başkasının bakımına muhtaç duruma düşen sigortalının baktın gideri hesaplanırken; sigortalının evli olması durumunda karısının da kendisine Medeni Kanunumuzun dili ile "müzaheret ve muavenette bulunacağı", ayrıca sigortalının gerçek zararının bir kesimini bakım giderine ayıracağı dikkate alınmalıdır.
(818 s. BK. m. 43, 44)
Davacı, iş kazasında malûl kalan sigortalı işçi için yapılan harcamalar üzerine uğranılan Kurum zararının rücuan ödetilmesini istemiştir. Mahkeme, ilamında belirtildiği şekilde isteği hüküm altına almıştır. Hükmün, davacı avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve tetkik hakimi tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
Sigortalının, uğramış olduğu iş kazası sonucunda yüzdeyüz meslekte kazanma gücünü kaybettiği ve bir başkasının bakımına muhtaç duruma düştüğü tartışmasızdır. Başkasının bakımına gereksinim duyan sigortalının yaşam boyu bakım gideri harcayacağı, dolayısıyla bakım giderlerinin peşin değerinin de tavana dahil edilmesi gerektiği Yargıtayımızın görüşlerindendir. Mahkemece, açıklanan doğrultuda hesap yaptırılmış ve bakım gideri tavana dahil edilmiş ise de sigortalı evli olduğuna göre karısının da kendisine Medeni Kanunumuzun dili ile "müzaharet ve muavenette bulunacağı" yasal bir zorunluluktur.
Bundan başka sigortalının elde edeceği gerçek zararının bir kesimini bakım giderine ayıracağı düşünülmelidir. İşte her iki olgu dikkate alındığında sigortalının bakım gideri hesaplanan miktara ulaşmayabilir. Hal böyle olunca adil ve dengeli bir sonuca varılabilmesi için bakım giderinden Borçlar Kanununun 43 ve 44. maddesi gereğince taktiren bir miktar indirime gidilmemiş olması isabetsiz ise de kararı davalı taraf temyiz etmediğinden bu yanlışlık bozma nedeni sayılmamıştır.
Dosyadaki yazılara, hükmün Dairemizce de benimsenmiş bulunan yasal ve hukuksal gerekçeleriyle dayanağı maddi delillere ve özellikle bu delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre, yerinde bulunmayan bütün temiz itirazlarının reddiyle usûl ve Kanuna uygun olan hükmün (ONANMASINA), 15.2.2001 gününde oybirliğiyle karar verildi.