 |
T.C.
YARGITAY
10. Hukuk Dairesi
Esas no: 1999/3208
Karar no: 1999/3311
Tarih: 18.5.1999
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
KURUM ZARARININ RÜCUAN ÖDETİLMESİ
KUSUR TESBİTİ
İŞVEREN TAŞERON İLİŞKİSİ
ÖZET: Taşeronun çalıştırdığı sigortalının güvenliğini sağlama görevinin ve keza bu iş nedeniyle iş güvenliği tedbirlerinin işveren tarafından mı yoksa taşeron tarafından mı alınması gerektiği konusunda bilirkişi incelemesi yaptırılarak açıklayıcı ve inandırıcı rapor alınmalıdır. Tüm iş güvenliği tedbirlerinin alınması taşerona ait ise iş sahibi davalıya kusur verilmemelidir.
Kusursuz işveren taşeronun kusurundan ötürü müteselsilen sorumlu tutulur.
(506 s. SSK. m. 10, 26, 87)
Davacı, işkazasında ölen sigortalı işçinin hak sahiplerine yapılan harcamalar üzerinde uğranılan Kurum zararının rücuan ödetilmesini istemiştir.
Mahkeme, ilamında belirtildiği şekilde isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hükmün, davacı ve davalılardan Nihai avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve tetkik hakimi tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.
Bina inşaatı sahibinin davalı Nihai, asansör montajını yapan kişi (taşeronun) ise davalı Yusuf olduğu anlaşılmaktadır. Sigortalı asansör boşluğuna düşmek suretiyle vefat etmiş olup kendisi davalı Yusuf'un sigortalısıdır. Ve giderek Yusuf sigortalıyı süresinde Kuruma bildirmediği için hem 506 sayılı Yasanın 10. maddesine ve hem de aynı Yasanın 26. maddesine göre rücu alacağından sorumludur.
Davalı Nihai asansör montajı yapma işini taşeron Yusuf'a verdiğine göre, iş güvenliği mevzuatı çerçevesinde sigortalının güvenliğini sağlama görevinin ve keza bu iş nedeniyle iş güvenliği tedbirlerinin işveren tarafından mı yoksa taşeron tarafından mı alınması gerektiği bilirkişi raporunda inandırıcı ve doyurucu bir biçimde irdelenmemiştir. Somut olayda tüm iş güvenliği tedbirlerinin taşeron tarafından yerine getirilmesi gerektiği anlaşıldığı takdirde bina inşaatı sahibine kusur verilemeyeceği doğaldır. Açıklanan bu ilkeler doğrultusunda bilirkişi incelemesi yaptırılmaksızın eksik inceleme ve araştırma ile karar verilmiş olması isabetsiz olduğu gibi dava dilekçesindeki talep aşılmak suretiyle hüküm kurulması da usul ve yasaya aykırıdır.
Kuşkusuz yapılacak kusur incelemesinde davalı işverene herhangi bir kusur verilmediği taktirde 506 sayılı Yasanın 87. maddesi gereğince taşeronun kusurundan ötürü müteselsilen sorumlu tutulacaktır.
O halde, tarafların bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
S o n u ç: Temyiz edilen hükmün yukarda açıklanan nedenlerle (BOZULMASINA), temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 18.5.1999 gününde oybirliğiyle karar verildi.