 |
T.C.
YARGITAY
10. Hukuk Dairesi
Esas No : 1998/5330
Karar No : 1998/5553
Tarih : 15.9.1998
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
(Sigortalının Ana ve Babasına)
KARAR ÖZETİ: Sigortalının ana ve babasının sağlık yardımından yararlanabilmesi için, ana babanın mali ve sosyal durumu yöntemince araştırılmalı, sigortalının gelir durumu ile çocuk sayısı nüfus idaresinden celbedilmeli ve deliller hep birlikte değerlendirilip sonuca göre karar verilmelidir.
(506 s. SSK.m.36)
Davacı, anne ve babasına yapılmakta olan sağlık yardımlarının Yasaya aykırı olarak kurumca kesilmesi işleminin iptali ile bu konudaki muarazanın men'ine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, ilamında belirtildiği şekilde isteğin kabulüne karar vermiştir.
Hükmün, davalı avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve tetkik hakimi tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.
Zabıta araştırmasında davacının annesine ait 4 daire ile babasına ait köyde bir evin bulunduğu bildirilmektedir. Öte yandan, tanıklar babanın keçilerinin olduğu bu keçileri sattığını ifade etmişlerdir
Davanın yasal dayanağını oluşturan 506 sayılı Yasanın 36. maddesine göre babanın sağlık yardımından yararlanabilmesi için geçiminin sigortalı tarafından sağlanması gerekir. Zabıta araştırması ve tanık sözlerinin doğruluğu kabul edilecek olursa babanın geçiminin sigortalı tarafından sağlandığı düşünülemez. O itibarla, gerçeğin tam ve eksiksiz olarak ortaya çıkarılabilmesi için davacının babasının gayrimenkullerinin bulunup bulunmadığı konusunda tapudan ve emlak dairesinden bilgi sorulup incelenmeli keza babanın mali ve sosyal durumu yöntemince araştırılarak sigortalının gelir durumu ile çocuk sayısı nüfus idaresinden celbedilmeli ve deliller hep birlikte değerlendirilip varılacak sonuç uyarınca karar verilmelidir.
Açıklanan maddi ve hukuki olgular gözetilmeksizin yazılı şekilde eksik inceleme ile hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
O halde, davalı Kurumun bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
Sonuç : Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle (BOZULMASINA), 15.9.1998 gününde oybirliğiyle karar verildi.