 |
T.C.
YARGITAY
10. Hukuk Dairesi
Esas No : 1998/5238
Karar No : 1998/5445
Tarih :14.9.1998
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
ÖDEME EMRİNİN İPTALİ
PRİM BORCU
İDARİ PARA CEZASI
TAŞARONUN BORCUNDAN İŞVERENİN SORUMLULUĞU
ÖZET : Davacı işverenin prim borcunu ödediğini iddia ederek ödeme emrinin iptali istemiyle açtığı davada, ta rai ar arasındaki ihtilafın prim borcundan kaynaklanmış olup olmadığı tesbit edilmelidir.
Süresinde bildirge vermeyen ve hakkında idari para cezası kararı verilmiş olan taşeron kuruma karşı sorumlu olup, bundan dolayı ihale makamı olan davacı işverene dönülemez.
(506 s. SSK. m. 9, 80, 81)
Davacı, davalı Kuruma borçları bulunmadığından 2.4.1997 tarih ve 3839 sayılı ödeme emrinin iptaline karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, ilamında belirtildiği şekilde davanın reddine karar vermiştir.
Hükmün, davacı avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve tetkik hakimi tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.
Davacı E.... İnşaat ve İşletme A.Ş.nin davalı Kuruma prim borcunun bulunmadığını ve ödeme emrinin ihtiva ettiği döneme ilişkin primlerin ödendiğini iddia etmiş ve ödeme emrinin iptalini talep etmiştir. Talep yazılı gerekçelerle mahkemece red edilmiş isede, dosya muhteviyatından anlaşıldığına göre, davacı işveren ihale makamı olarak yapılan işin taşeron P İnşaat Sanayi ve Tic. A.Ş.'ye verilmiş ve idari para cezası Kurumca taşeron hakkında kurulmuştur. Dairemizin öteden beri istikraren sürdürdüğü görüşünde süresinde bildirge veremeyen taşeronun Kuruma karşı sorumlu olabileceği, bundan dolayı ihale makamı işverene dönülemeyeceği kabul edilmiştir. Zira ceza hukukunun evrensel ilkelerine göre ceza kararı ancak hükümlendirilen kişi hakkında infaz edilebilir. Somut olayda idari para cezası taşeron P.... inşaat Sanayi ve Ticaret aleyhinde kurulmuş olduğuna ve dosyadaki bilgi ve belgelerden davacı hakkında verilmiş herhangi bir idari para cezası kararının mevcudiyeti anlaşılamadığına göre, taşeronun borcundan dolayı davacı işveren aleyhine icra takibinin yapılması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
Öte yandan davacı işveren prim borcunun ödendiğini iddia etmesine rağmen, taraflar arasındaki ihtilafın prim borcundan kaynaklanmış olup olmadığının tesbit edilmemesi isabetsizdir.
Mahkemece yapılacak iş, idari para cezasına ilişkin karar kayıt ve belgelerin celbi ile davacı şirket aleyhine bir karar verilmiş olup olmadığının ayrıca, çekişme prim borcundan kaynaklanmış ise; prim borcunun işverence ödenip ödenmediğini inceleyip araştırmak ve varılacak sonuç uyarınca hüküm kurmaktan ibarettir.
O halde, davacı işverenin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul ve hüküm bozulmalıdır.
Sonuç: Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle (BOZULMASINA), temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 14.9.1998 gününde oybirliğiyle karar verildi.