 |
T.C.
YARGITAY
10. Hukuk Dairesi
Esas No : 1998/3551
Karar No : 1998/3510
Tarih : 12.5.1998
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
Davacı, gerekli inceleme ve muayenenin yaptırılarak malüliyetinin tesbitine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, ilamında belirtildiği şekilde isteğin kabulüne karar vermiştir.
Hükmün, davalılar Avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi Neslihan S... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.
Dava, sonuç itibariyle davacının 29.6.1993 tarihinde uğradığı iş kazası sonucu sağ el işaret parmağının kısmen organik ve fonksiyonel olarak yitirildiğinden bahisle meslekte kazanma gücü kaybı oranının tesbiti istemine ilişkindir.
Öncelikle, 20.7.1993 tarihli Sosyal Sigortalar Kurumu Ankara Hastahanesinin raporu ile 5.11.1996 tarihli Sosyal Sigortalar Yüksek Sağlık Kurulu raporunda, davacıda 29.6.1993 tarihli iş kazası sonucu sağ el 1.parmak defekti teşhis edilerek buna göre "maluliyet gerekmeyeceği" öngörülmesine rağmen 18.2.1998 tarihli Adli Tıp Kurumu Başkanlığı 3.İhtisas kurulu raporunda sigortalının 26.12.1997 günlü muayenesinde sağ elde 1,3,4,5. Parmakların tam olduğu 2.parmağın dıştal falanksının ortadan kampute olduğunun belirtilmesi karşısında sigortalının işkazası sonucu organik ve fonksiyonel olarak yitirildiği iddia olunan sağ el parmağının hangisi olduğu konusundaki işbu çelişki giderilmelidir. Öte yandan davacının , bu iş kazası sonucu meslekte kazanma gücü kaybı oranının sosyal sigorta sağlık işlemleri tüzüğü hükümleri çevresinde belirlenmesinde sigortalının kaza tarihinde fiilen yaptığı iş saptanarak buna göre meslek grup numarası tesbit edilmeli giderek Adli Tıp raporunda Sosyal Sigortalar Yüksek Sağlık Kurulu raporundan farklı sonuca varılmasının nedenleri de somut biçimde ortaya çıkarılmalıdır.
Belirtilen maddi ve hukuki esaslar gözönünde tutulmadan ve öngörülen konularda yetersiz bulunan rapora dayanılarak yazılı biçimde hüküm tesisi usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
O halde davalıların bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ : Temyiz edilen hükmün yukarda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 12.5.1998 gününde oybirliğiyle karar verildi.