 |
T.C.
YARGITAY
10. Hukuk Dairesi
Esas No : 1997/7701
Karar No : 1997/7617
Tarih : 4.11.1997
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
* HİZMETLERİN - ÇALIŞMALARIN TESPİTİ
Davacı, davalılardan işverene ait işyerinde 1.4.1970-1.2.1972 tarihleri arasında hizmet akdiyle aralıksız olarak çalımlığının tesbitine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, ilamında belirtildiği şekilde davanın reddine karar vermiştir.
Hükmün, davacı ve davalılardan SSK Avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi Neslihan Sever tarafından düzenlenen raporla dosya d ok i kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.
1-Dosyadaki yazılara toplanan delillere ve hükmün dayandığı ger.ektirici sebeplere göre Sosyal Sigortalar Kurumu'nun temyiz itirazlarının reddi gerekir.
2-Davacının temyiz itirazlarının incelenmesine gelince;
Davada sonuç itibariyle, davalıya ait işyerinde 1.4.1970 ile 1.2.1972 tarihleri arasında geçen ancak Kuruma bildirilmeyen çalışma süresinin tesbiti istenilmiştir.
Bu tür davalar nicelikçe kamu düzenine ilişkin bulunduğundan deliller resen toplanmalıdır. Davacının, davalı işverene ait işyerinde 1.7.1969 tarihinde işe girişinden sonra 1.4.1970 tarihinde çıkışı bildirilmiş isede; prim tahakkuk cetvelinde, davacının aynı işyerinde işe girişinin 1.4.1970 olarak öngörülmesi karşısında, artık 1.4.1970 tarihli çıkışın aksinin eşdeğer delille ispatlandığının kabulü gerekir. Ne varki, davacının, işyerine tekrar 1.2.1972 tarihinde işe başladığına dair .işe .giriş bildirgesinin varlığı, öncesinde işyerinden çıkışın karinesidir ve bu karinenin aksi eş değer delille ispatlanmamıştır. Bu yönde davacının 1.4.1970 tarihinden
sonraki (1.4.1970 dahil) çalışma süresinin tesbitinde; öncelikle işverenin limited şirket olması nedeniyle ücretlerin kayıtlara geçirilmesi asıl olduğundan, işyeri kayıtları ile ilgili Vergi Dairelerinden muhtasar beyannameler celbedilmeli, davacı ite birlikte çalışanlar işyeri kayıtlarından saptanarak tanık sıfatıyla dinlenmeli, keza yargılama aşamasında dinlenen tanıkların çalışma olguları araştırılarak, şahadetleri bu çevrede irdelenmeli ve tüm deliller birlikte değerlendirilerek sonucuna göre hüküm kurulmalıdır. Giderek davalı işveren şirketin tasfiyeye girmesi halinde yargılama tasfiye memurları huzuruyla yürütülmeli ve işvereni dahili dava dilekçesi yöntemince harçlandırılmalıdır.
Mahkemece belirtilen maddi ve hukuki esaslar gözönünde tutulmadan eksik inceleme ile hüküm tesisi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenedir.
O halde davacının bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır
SONUÇ : Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 4.11.1997 gününde oybirliğiyle karar verildi.