 |
T.C.
YARGITAY
10. Hukuk Dairesi
Esas No : 1997/4182
Karar No : 1997/4125
Tarih : 29.5.1997
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
Davacı, davalılardan işverene ait işyerinde geçen çalışmalarının ücretleriyle birlikte tesbitine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, ilamında belirtildiği şekilde isteyin kısmen kabulüne karar vermiştir.
Hükmün, davalılar Avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi İhsan Ç... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.
1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillere ve hükmün dayandığı gerektirici sebeplere göre, davalıların sair temyiz itirazlarının reddi gerekir.
2-Davacı, işyerinde sürekli olarak çalıştığının tesbitini istemiş, mahkemece dava kabul edilmiştir.
Oysa, davacının, çalışmalarının geçtiğini ileri sürdüğü işyeri bir kamu kuruluşuna aittir. Kamu kuruluşlarında, çalışanların kayıtlara geçirilmesi ve ücret ödemelerinin belgelere dayandırılması asıldır. Nitekim, davacıya ait: "kimi çalışmaların resmi kayıtlara intikal ettirildiği da tartışmasızdır. Bunun dışında, davacının, kayıtlarda gözükmeyen çalışmaların hangi nedenle bildirim dışı kaldığı gereğince ve yeterince araştırma konusu yapılmamıştır. Giderek, bildirimler çalışmanın kesintili geçtiğinin karinesi olup bu karinenin tersi eşdeğerdeki delillerin kanıtlanmalıdır. Mahkemece yapılacak iş davacının, anılan çalışmalarının, gerçekten olup olmadığı davalı kamu kuruluşu kayıt ve ücret bordrolarından saptamak, bu tür belgelerde noksanlık varsa, bunun nedenini araştırarak, giderek işveren kurulusun davacı ile ilgili yetkili şef, amir, müdür gibi yetkili kişileri dinleyerek bir sonuca ulaşmak gerekirken, eksik inceleme ile karar vermek usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
O halde, davalıların bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ : Temyiz edilen hükmün yukarda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 29.5.1997 gününde oybirliğiyle karar verildi.