 |
T.C.
YARGITAY
10. Hukuk Dairesi
E. 1997/3416
K. 1997/4089
T. 29.5.1997
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
ZORUNLU BAĞ-KUR SİGORTALIĞI
SİGORTALILIK SÜRESİNDE İLERİYE DOĞRU
DEĞERLENDİRME
KARAR ÖZETİ: Zorunlu Bağ-Kur sigortalılığı sona erdikten sonra, birikmiş prim borçlarına mahsuben alınan ve tahsil edilen bono bedelleri, primlerin sigortalılık süresinde ileriye doğru değerlendirilmesinden dolayı geri verilmemişse, bu dönem için isteğe bağlı Bağ-Kur sigortalısı olduğunun kabulü gerekir.
(1479 s. Bağ-Kur K. m. 24, 54, 55, 79)
Davacı, 26.11.1994 tarihi itibariyle 12 yıl,7 ay, 10 gün ve Aralık/1994 itibariyle de 12 yıl, 8 ay, 11 gün Bağ-Kur sigortalısı sayılması gerektiğinin tespitine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, ilamında belirtildiği şekilde davanın reddine karar vermiştir.
Hükmün, davacı avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine; temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve tetkik hâkimi tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra, işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi:
Davacının 20.4.1982-30.1.1984 tarihleri arasında zorunlu Bağ-Kur sigortalısı olduğunun çekişmesiz bulunmasına, zorunlu sigortalılığın sona ermesinden sonra 15.7.1991 tarihinde, Kurumun birikmiş prim alacaklarına mahsuben davacıdan, toplam 2.453.000.- liralık beş adet bono alınmış ve bu bonoların Halk Bankası'na ciro edilerek tahsil edilmiş, davacının; örneği Kurum'ca hazırlanmış 18.1.1995 günlü matbu dilekçe ile "Mecburi sigortalılıktan son prim ödenen aylar ile toplu olarak ödenen primlerin, sigortalılık süresinde ileriye doğru değerlendirilmesini" istemiş ve bunun Kurumca kabul edilmiş olmasına, 30.4.1996 günlü hesap ekstresine göre de, en son prim ödemesinin 27.12.1994 tarihinde yapılmış ve prim borcunun bulunmadığının belirtilmiş olmasına, Bağ-Kur İsteğe Bağlı Sigortalılık Yönetmeliğinin 5. maddesinin (c) fıkrasının "Ancak zorunlu sigortalılığı sona erenlerden prim ödemeye devam edenlerin, primini ödedikleri süreler isteğe bağlı sigortalılık süresi olarak değerlendirilir" hükmünü öngörmüş olmasına göre, davacının; 20.4.1982-30.1.1984 tarihleri arasında zorunlu, 1.2.1984-26.11.1994 tarihleri arasında isteğe bağlı Bağ-Kur sigortalısı olduğunun kabulüne karar verilmesi gerekirken, eksik inceleme ve yanılgılı değerlendirme sonucu yazılı şekilde davanın reddine karar verilmiş olması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
O halde, davacının bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ : Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle (BOZULMASINA), temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 29.5.1997 gününde oybirliğiyle karar verildi.