 |
T.C.
YARGITAY
10. Hukuk Dairesi
Esas No : 1997/3093
Karar No : 1997/2986
Tarih : 15.04.1997
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Davacı, işkazasında yaralanan sigortalı işçi için yapılan harcamalar üzerine uğranılan Kurum zararının rücuan ödetilmesini istemiştir.
Mahkeme, isteği hüküm altına almıştır.
Hükmün, davacı ve davalılardan Tekson Ltd.Şti. Avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi Süleyman Caner tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.
KARAR : 1- Dosyadaki yazılara, toplanan delillere ve hükmün dayandığı gerektirici sebeplere göre, davacı Kurumun tüm, davalı işverenin sair temyiz itirazlarının reddi gerekir.
2- Davalı işverenin; zararlandırıcı sigorta olayında malül kalan sigortalı işçiye, maddi tazminat karşılığı olmak üzere 80.000.000 liralık ödemede bulunduğu dava dosyasına ibraz edilmiş bulunan Diyarbakır 3. Noterliğinin 3.8.1993 gün ve 36629 sayılı ibraname içeriğinden açıkça anlaşılmakta olup, sigortalıya yapılan bu harici ödemenin Kurumun rücu alacağının miktarını oluşturan tavandan düşülmek suretiyle rücu alacağının tesbiti gerekirken, yapılan harici ödeme hiç dikkate alınmaksızın yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
O halde, davalı işverenin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ : Temyiz edilen hükmün yukarda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 15.4.1997 gününde oybirliğiyle karar verildi.