 |
T.C.
YARGITAY
10. Hukuk Dairesi
E. 1991/7359
K. 1991/7067
T. 23.9.1991
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
ÖZET : Hizmet tespiti için yasada öngörülen hak düşürücü süre, hizmetin geçtiği yıl sonundan değil, primi kesilenhizmetin işverence Kurum'a bildirilmediğini öğrendiği tarihten başlar.
(5069. SSK. m. 79/8)
Davacı, davalılardan Karayolları Genel Müdürlüğü'ne bağlı işyerinde 1957 yılı Ağustos ve Eylül aylarında geçen çalışmalarının tespitine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, ilamında belirtildiği şekilde davanın reddine karar vermiştir. Hükmün, davacı ve davalılardan Karayolları Genel Müdürlüğü avukatlarınca temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteklerinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve tetkik hakimi tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi:
1- Aşağıdaki bozma nedenine göre dayalı Karayolları İdaresinin temyiz itirazlarının reddine.
2- Dosyadaki 1957 Eylül ayına ilişkin işçi sigortaları prim bordrosuna göre davacıdan ihtiyarlık sigortası primi kesilmiştir. Bu durumda davacının, kendisinin sigortalı sayıldığı inancını taşıması doğal olup, hizmetinin tespiti için kanunda öngörülen hak düşürücü sürenin hizmetin geçtiği yıl sonundan başlayarak, değil, primi kesilen hizmetin işverence Kurum'a bildirilmediğini öğrendiği tarihte başlaması Dairemizin ve giderek Yargıtay'ın yerleşmiş görüşlerindendir. Bu nedenle, anılan ay yönünden tespite karar verilmesi gerekirken yazılı biçimde hüküm kurulması usul ve kanuna aykırı olup bozma nedenidir.
O halde, davacının bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ : Temyiz edilen hükmün yukarda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA ve temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, Başkan V. Resul Aslanköylü'nün muhalefetine karşı Üye Yılmaz Darendelioğlu, Adnan Hamzaoğulları, Erdoğan Aktekin ve Oktay İzgiey'in oylarıyla ve oyçokluğuyla 23.9.1991 gününde karar verildi.
KARŞI OY YAZISI
Davanın yasal dayanağını oluşturan 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun79/8. maddesinde açıkça usul ve esasları tüzükte tespit edilen belgeleri işveren tarafından Kurum'a verilmiyen sigortalıların çalışılan yılın sonundan itibaren on yıllık hak dürücü süre içerisinde mahkemeye dava açabilecekleri öngörülmüştür.Olayda davacının çalışması ile ilgili hiçbir belgenin Kurum'a verilmediği ve işiterk ettiği tarihten beri de dava tarihine kadar on yıllık sürenin fazlasıyla geçtiğianlaşıldığına göre davanın reddine karar verilmesinde herhangi bir isabetsizlikyoktur. Ayrıca işverenin primleri kesip Kurum'a intikal ettirmemesinin kusurunuKuruma yüklemek hukuksal açıdan mümkün görülemez.
Bu nedenlerle kararın o n a n m a s ı oyundayım.
Resul ASLANKÖYLÜ
BaşkanV.