 |
T.C.
YARGITAY
10. Hukuk Dairesi
E: 1991/2229
K: 1991/6151
T: 11.06.1991
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Davacı, davalılardan işverene ait işyerinde 1969, 1970 ve 1971 tarihleri arasında çalıştığının ve sigortalılık başlangıç tarihinin Temmuz/1969 olduğunun tesbitine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, ilamında belirtildiği şekilde isteğin kabulüne karar vermiştir.
Hükmün, davalılar Avukatlarınca temyiz edilmesi üzerine temyiz isteklerinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi Neslihan Sever tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıki karar tesbit edildi.
KARAR : Davada sonuç olarak davacının davalı işverinin işyerinde 1969-1970-1971 tarihleri arasında çalıştığının ve sigorta başlangıç tarihinin 1969 Temmuz ayı olduğunun tesbitine karar verilmesi istenmektedir. Davanın yasal dayanağını oluşturan 506 sayılı Yasanın 79/8. maddesi gereğince Kuruma bildirilmeyen çalışmaların tesbitine karar verilebilmesi için çalışılan yılın sonunda itibaren (işten ayrılınan yılın sonudan itibaren) on yıllık hük düşürücü süre geçmeden davanın açılmış olması gerekir. Dosyadaki bilgi ve belgelere göre iddia edilen hizmetlerin Kuruma bildirilmediği ve on yıllık hak düşürücü süre geçtikten sonra davanın açıldığı görülmektedir. Ne var ki, Dairemizin ve Yargıtay'ın görüşlerine göre ücret tediye borddolarında primin kesildiği belli ise Kuruma bildirim olmasa dahi bu gibi hallere 79/8. maddesinin uygulanamayacağı kabul edilmektedir. Gerekçeli kararla ücret bordrosunun geldiği, 186 günün bildirildiği dolayısıyla 79/8. maddenin davada uygulanamayacağı yazılı ise de gönderilen belge ücret tediye bordrosu olmayıp puantaj cetvelidir ve giderek anılan belgedeki çalışmalırın kuruma bildirilip bildirilmediği belli değildir. Bu durumda az önce sözü edilen cetveldeki hizmetlerin Kuruma bildirilip bildirilmediği araştırılmadan keza puantaj cetvelinin dayanağı olan ücret tediye bordrosu getirilip primlerin kesilip kesilmediği incelenmeden yazılı şekilde karar verilmiş olması usule ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
O halde, davalıların bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli, hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ : Temyiz edilen hükmün yukarda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, oybirliği ile karar verildi.