 |
T.C.
YARGITAY
10. Hukuk Dairesi
E: 1990/9897
K: 1991/1043
T: 07.02.1991
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Davacı, 4.9.1967 - 30.9.1967 tarihleri arasında Şavşat Orman İşletme Müdürlüğü nezdinde geçen çalışmalarının tesbitiyle bu sürenin diğer sigortalı hizmetleriyle birleştirilmesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, ilamında belirtildiği şekilde isteğin kabulüne karar vermiştir.
Hükmün, davalılar Avukatlarınca temyiz edilmesi üzerine temyiz isteklerinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi Türkan Aslan tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.
KARAR : Davanın yasal dayanağı 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun 79/8. maddesi olup, anılan madde gereğince çalışmaların tesbit ve sigortalı çalışma olarak değerlendirilebilmesi için hizmet akdine dayalı olması yeterli bulunmayıp, ayrıca anılan yasanın 3. maddesinde yazılı istisnalara da girmemesi koşuldur. Davalılar, davacının tarım işinde çalıştığını savunduklarına göre, bu konuda taraflardan delilleri sorulup gösterdikleri delillerin toplanması tanık gösterdikleri takdirde, tanıklarının dinlenmesi, davacının çalıştığı işin niteliğinin saptanması, gerektiğinde bilirkişi incelemesi yaptırılması, tarım işi sayılıp sayılamayacağı ve 2100 sayılı Kanunun yürürlüğünden önceki bu çalışmaların sigortalı hizmet olarak değerlendirilip değerlendirilemiyeceği kesin olarak belirlenip sonucuna göre karar verilmesi gerekirken, açıklanan maddi ve hukuki olgular nazara alınmaksızın, eksik inceleme ve araştırmayla yazılı şekilde davanın kabulü yolunda hüküm tesisi usul ve kanuna aykırı olup bozma nedenidir.
O halde, davalıların bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ : Temyiz edilen hükmün yukarda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA ve temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 7.2.1991 gününde oybirliğiyle karar verildi.