 |
T.C.
YARGITAY
10. Hukuk Dairesi
E: 1989/8849
K: 1989/9510
T: 26.12.1989
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Davacılar, işverenlik sıfatlarının iptali ile 27955.32.02. sicil sayılı işyerinin Mehmet Sezgin'e ait olduğunun tesbitine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, isteğin kabulüne karar vermiştir.
Hükmün, davalı Kurum Avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi Neslihan Sever tarafından düzenlenen raporla, dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra, işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi:
KARAR : Dosya içerisinde bulunan Bakırköy İş Mahkemesinin 1978/127 esas sayılı dosyasında işyerinde 25.07.1976 tarihinde cereyan eden iş kazası nedeniyle haksahipleri tarafından işbu davanın davacısı Şükriye ve Celal aleyhine açılan davada, 17.07.1975 tarihli vekaletname 26.10.1976 tarihli azilname ve öteki deliller tartışılarak, Şükriye ve Celal4in başlangıçtan beri işyerinin işverenleri olduğu kabul edilmiş ve buna göre manevi tazminatla hükümlendirilmiş ve haklarındaki karar da kesinleşmiş bulunması karşısında, bu kararın adı geçenleri bağlayacağı düşünülmeksizin Şükriye ve Celal'in işveren olmadığı yolunda hüküm kurulması usul ve kanuna aykırı olup bozma nedenidir.
O halde, davalının bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ : Temyiz edilen hükmün yukarda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, oybirliği ile karar verildi.