 |
T.C.
YARGITAY
10. Hukuk Dairesi
E: 1989/3671
K: 1989/5674
T: 26.06.1989
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Davacı, işkazasında ölen sigortalı işçinin haksahiplerine yapılan harcamalar üzerine uğranılan Kurum zararının rücuan ödetilmesini istemiştir.
Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hükmün, taraflar Avukatlarınca temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi Gülsevin Erkan tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.
KARAR : 1 - Dosyadaki yazılara, toplanan delillere ve hükmün dayandığı gerektirici nedenlere göre, davacının tüm, davalının sair temyiz itirazlarının reddi gerekir.
22 - Davanın yasal dayanağı 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun 26/2. maddesi olup, zamanaşımının 31.3.1954 tarih ve 18/11 sayılı İçtihadı Birleştirme kararı ve B.K. m. 60 gereğince zarara ve faile ıttıladan itibaren 1 yıl olduğu ve Ceza Mahkemesi Kararının 9.1.1980 tarihinde kesinleştiği, bağlanan gelir ve bir kısım artışların onay tarihleri ile Ceza kararının kesinleşme tarihinden, dava tarihine kadar 1 yıllık zamanaşımı süresinin fazlasıyla geçtiği ve yasal süresinde yönetimince zamanaşımı definde de bulunulduğu gözetilerek, istemin zamanaşımına uğrayan kesiminin zamanaşımı nedeniyle reddi gerekirken, tamamının kabulü yolunda hüküm tesisi usul ve kanuna aykırı olup bozma nedenidir.
O halde, davalının bu yönü amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ : Temyiz eden hükmün yukarda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA 26.6.1989 gününde oybirliğiyle karar verildi.