 |
T.C.
YARGITAY
10. Hukuk Dairesi
E: 1989/3064
K: 1989/4630
T: 25.05.1989
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Davacı, muris S. 'nin iş kazası neticesi öldüğünün ve ölüm aylığı bağlanması gerektiğinin tesbitiyle Kurum muarazasının men'ine karar verilmesini istemiştir. Mahkeme, ilamında belirtildiği şekilde isteğin kabulüne karar vermiştir.
Hükmün, davalılardan Kurum avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine; temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve tetkik hakimi tarafından düzenlenen raporla, dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra, işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi :
KARAR : Olayda, davacıların miras bırakanı sigortalı S., davalılardan işveren yapı kooperatifine ait işyerinde çalışmakta iken, geçirdiği bir iş kazası sonucu yaralanması üzerine, sevkedildiği Erzurum Sosyal Sigortalar Hastanesi'ne yatırılarak tedavi altına alınmıştır. Tedavisi bitiminde de, taburcu edilerek memleketi olan Artvin'e dönerken, Erzurum yakınlarında geçirdiği bir trafik kazası sonucu vafat etmiştir. Diğer davalı Kurum, ölüm olayını iş kazası olarak kabul etmemiş, davacılar ise açtıkları bu davayla trafik kazası sonucunda meydana gelen ölüm olayının iş kazası olduğunun tespitini istemişlerdir. Mahkemece, istek doğrultusunda karar verilmiştir.
Davada uyuşmazlık konusunun, şu şekilde ki trafik kazası sonucu meydana gelen ölüm olayının iş kazası sayılıp sayılamayacağı noktasında toplandığı açıktır. Böyle olunca da, bir sigorta olayında işkazasından söz edilebilmesi için, o olayın , davanın yasal dayanağını oluşturan 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun ll. maddesinde öngörülen beş sebepten birisine girmesi zorunludur. Olayda ise, açıklandığı üzere sigortalının ölümüyle sonuçlanan söz konusu trafik kazasının, yukarıda sözü edilen maddede iş kazası olarak sayılan hal ve durumlardan hiç birisine girmediği, giderek sigortalının yaralanması ile sonuçlanan ilk iş kazasıyla ölüm olayı arasında illiyet bağının, sigortalının yaptığı işle bir ilgisi bulunmayan trafik kazası olayıyla kesilmiş olduğu ve olayda iş arasında "uygun neden-sonuç" bağının bulunmadığı da tartışmazısdır. Bu durumda, sözü edilen trafik kazası sonucu meydana gelen ölüm olayının iş kazası sayılmasına olanak bulunmamaktadır.
Mahkemece, açıklanan maddi ve hukuki olgular gözönünde bulundurularak davanın reddine karar verilmek gerekirken, yazılı düşüncelerle kabulü yolunda hüküm tesisi usul ve kanuna aykırı olup bozma nedenidir.
O halde, davalı Kurum'un bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ : Temyiz edilen hükmün yukarda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 25.5.1989 gününde oybirliğiyle karar verildi.