 |
T.C.
YARGITAY
10. Hukuk Dairesi
E: 1988/1007
K: 1988/1334
T: 08.03.1988
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Davacı, davalıya ait işyerinde 1962 - 1963 yılları arasında geçen ve Kurum'a bildirilen çalışmaların kendisine ait olduğunun tespitine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, ilamında belirtildiği şekilde davanın reddine karar vermiştir.
Hükmün davacı avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi A.K. tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi :
KARAR : Davada, 1962 -1963 tarihleri arasındra davalı şirkete ait işyerinde geçen ve Kurum kayıtlarında Ş.A. adına gözüken çalışmaların, davacıya aidiyetinin tesbiti istenildiğine göre, 506 sayılı SSK'nun 3395 sayılı Yasa'yla değişik 79'uncu maddesinin uygulama olanağının bulunmadığı ve dolayısıyla da istemin bu maddede öngörülen on yıllık hak düşürücü süre sınırlarının dışında kaldığı yönleri açıktır. Böyle olunca da, olayda anılan maddedeki unsurların gerçekleştiği kabul edilmiyeceğinden, davanın, yazılı düşüncelerle hakdüşürücü süre yönünden reddi usul ve kanuna aykırı olup bozma nedenidir. Bu durumda, mahkemece yapılacak iş, davanın niteliği itibariyle, bu doğrultuda alınacak bir ilam, sonuçta infaza ve böylece sigortalının bu haklarını tesbitine müncer olacağına göre, yapılacak bu tür bir işlemin SSK'na da yöneltilmesinin gerekli ve hatta zorunlu olduğu gözetilerek, bu doğrultuda davacıya mehil verilip, kurum'un davaya dahil ettirilmesi ve işin esasına girilerek, davacının göstereceği tanıkları dinlendirmek, taraflardan başkaca delilleri bulunup bulunmadığı sorulup, varsa yöntemince toplanılmak, isteğin gerçek olup olmadığı yolunda gerekli ve yeterli araştırma yapılarak, tüm deliller birlikte değerlendirilip takdir edilmek suretiyle, varılacak sonuca göre bir karar vermekten ibarettir.
O halde, davacının bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ : Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine oybirliğiyle karar verildi.